Pięć pomysłów na pyszne i proste śniadania

2022-03-16 09:00:00(ost. akt: 2022-03-15 18:12:22)
Aleksandra Kobylańska

Aleksandra Kobylańska

Autor zdjęcia: Archiwum prywatne

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Sprawdź, czy jej przepisy są dla Ciebie.
Jaglanka kokosowa z kiwi

składniki:
-płatki jaglane 50g
-napój kokosowy 200ml
-dwa owoce kiwi
-wiórki kokosowe 10g

Sposób przygotowania:
Płatki jaglane ugotować na napoju kokosowym do pożądanej konsystencji. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Jaglankę połączyć z wiórkami kokosowymi, podawać ją z owocami kiwi.

Omlet owsiany z owocami

składniki:
-płatki owsiane 50g
-jajko rozmiar L
-skyr naturalny 1/2 opakowania
-truskawki 100g
-borówki 50g
-miód 10ml

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane połączyć z jajkiem. Na suchej patelni przyrządzić omlet – smażyć 7 minut w jednej strony i minutę z drugiej. Omlet posmarować miodem, a następnie ułożyć na nim skyr, borówki i pokrojone truskawki.

Kanapki z jajecznicą i awokado

składniki:
-pieczywo żytnie, 2 kromki, ok 80g
-jajka, rozmiar L, 2 szt
-awokado 70g
-pomidorki cherry 80g
-czarnuszka 3g
-masło 5g
-sól ziołowa, pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Jajecznicę przyrządzić na maśle do pożądanej konsystencji, doprawić do smaku. Na pieczywie ułożyć jajecznicę oraz plastry awokado, oprószyć pieprzem. Pomidorki przekroić na pół i posypać czarnuszką. Kanapki podawać z pomidorkami.

Bajgiel z wędzonym na ciepło łososiem

składniki:
-bajgiel
-łosoś wędzony na ciepło 50g
-sałata 2 liście
-rzodkiewka 2szt
-ogórek zielony 30g
-serek śmietankowy 30g

Sposób przygotowania:
Bajgla przekroić na pół. Spód bułki posmarować serkiem śmietankowym, ułożyć na nim plastry rzodkiewki, ogórka, kawałki łososia i sałatę. Kanapkę przykryć drugą częścią bułki.

Ciabatta z prosciutto i cheddarem

składniki:
-ciabatta
-prosciutto 40g
-cheddar dojrzewający 10 miesięcy 40g
-ogórek konserwowy szt
-masło 5g
-czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Bułkę przekroić na pół. Spód bułki posmarować masłem i przyprawić czosnkiem granulowanym. Na pieczywie ułożyć prosciutto, plastry cheddara i ogórka konserwowego. Kanapkę przykryć drugą częścią bułki.

Aleksandra Kobylańska

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym znajdują się pyszne inspiracje kulinarne, dietetyczne oraz treści związane z psychologią.


2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B