Listopadowe menu wspierające odporność

2021-11-16 10:00:00(ost. akt: 2021-11-16 09:00:46)

Autor zdjęcia: Archiwum prywatne

Jesienią szczególną wagę przykładamy do zdrowia i wzmocnienia odporności. Chcemy ominąć przeziębienia i wszelakie infekcje.
Jednak pogoda nam w tym zupełnie nie sprzyja, dlatego warto zadbać o swoje żywienie, które może znacząco pomóc.
Swoje menu można wzbogacić o czosnek, świeży imbir, cytrusy, kiszonki, rozgrzewające przyprawy (pieprz cayenne, curry) oraz warzywa i owoce.

Pieczone warzywa z sosem czosnkowym:

składniki na 2 porcje:
-marchew 250g
-ziemniaki 400g
-kalafior 1/2 szt
-majonez 2 łyżki
-jogurt naturalny 4 łyżki
-czosnek 6 ząbków
-olej 20ml
-papryka wędzona, czosnek granulowany, sól ziołowa, pieprz biały, koperek

Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Umyte ziemniaki pokroić w ósemki. Oba składniki połączyć z przyprawami (papryka wędzona, czosnek granulowany i sól ziołowa) oraz olejem. Dokładnie wymieszać. Piec ok 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po 25 minutach do warzyw dodać kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki. Czosnek posiekać, połączyć z majonezem, jogurtem naturalnym, suszonym koperkiem i białym pieprzem. Warzywa podawać z sosem.

ROZGRZEWAJĄCE ZIMOWE HERBATY:

1)Herbata z imbirem i pomarańczą.

Składniki:
-napar z czarnej herbaty
-dwa plastry pomarańczy
-2 plastry imbiru
-4 goździki
-sok malinowy 20ml

Do herbaty dodać pozostałe składniki.

2)Herbata z jabłkiem i cynamonem.

Składniki:
-napar z czarnej herbaty
-jabłko 20g
-cynamon 1/3 łyżeczki
-miód 1/2 łyżeczki
-sok malinowy 20ml

Do lekko ostudzonej herbaty dodać pokrojone w kostkę jabłko, cynamon, miód i sok malinowy.

3)Herbata miodowo-cytrusowa

składniki:
-napar z czarnej herbaty
-cytryna 3 plasterki
-pomarańcza 2 plastry
-goździki 4 sztuki
-miód łyżeczka

Sposób przygotowania:
Do lekko przestudzonej herbaty dodać miód i dokładnie wymieszać, następnie dołączyć pokrojone owoce i goździki.

A co zrobić, gdy już dopadnie nas infekcja?

Na pewno należy wyjść na tak zwane zero kaloryczne, czyli jeżeli przed infekcją byliśmy na deficycie kalorycznym to należy dodać odpowiednią ilość kalorii do swojego żywienia. Organizm w czasie choroby jest narażony na stres, dlatego nie warto mu dokładać dodatkowych stresorów.
Jeżeli trudno nam spożywać odpowiednią ilość kalorii, to warto wzbogacić swoją dietę o soki owocowe lub warzywne.
Nawet podczas choroby powinniśmy wypijać odpowiednią ilość płynów (30ml x masa ciała w kilogramach), a przy gorączce ilość płynów powinna zostać zwiększona.

Aleksandra Kobylańska

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularno naukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B