Warzywna duszone na oleju kokosowym
2016-04-23 10:00:00(ost. akt: 2016-04-21 12:21:04)
Olej kokosowy powstaje z miąższu orzechów kokosowych. W temperaturze pokojowej występuje w postaci stałej, czyli inaczej niż inne oleje roślinne, prawie bezzapachowy. Ma wspaniały delikatny, kokosowy smak i zapach, dzięki czemu potrawy przygotowane z jego udziałem zyskują interesujący, lekko słodki smak. Idealnie nadaje się do smażenia czy duszenia, ponieważ jest stabilny termicznie. Spożywany w niewielkich ilościach wspomaga zdrową dietę i odchudzanie. Ponadto, ma działanie antybakteryjne. Zagościł w mojej kuchni niedawno i uwielbiam przygotowywać na nim świeże warzywa! A oto jeden z wielu przepisów na wspaniałą, zdrową, wiosenną potrawę! :)
Składniki na 4 porcje:
1 średniej wielkości cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
pęczek świeżego koperku
2 świeże papryki czerwone
1 świeża marchewka
3 gałązki selera naciowego
3 małe ogórki gruntowe
3 łyżki oleju kokosowego (u mnie nierafinowany, nieoczyszczony)
1 łyżeczka mieszanki przyprawa garam masala
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 cebula
3 ząbki czosnku
pęczek świeżego koperku
2 świeże papryki czerwone
1 świeża marchewka
3 gałązki selera naciowego
3 małe ogórki gruntowe
3 łyżki oleju kokosowego (u mnie nierafinowany, nieoczyszczony)
1 łyżeczka mieszanki przyprawa garam masala
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
DO DZIEŁA!
Cebulę obieramy z łusek, kroimy w cienkie piórka.
Cebulę obieramy z łusek, kroimy w cienkie piórka.
Czosnek obieramy, drobno siekamy. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę 2cmx2cm.
Paprykę myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę 2cmx2cm. Selera naciowego myjemy, oczyszczamy (usuwamy nitki), kroimy wszerz, w paski ok.1,5cm.
Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry, obieraczką robimy długie pasma (a’la tagliatelle).
Ogórki gruntowe myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, a potem wszerz w kostkę ok. 2cm.
Koperek siekamy grubo.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy chwilę. Dodajemy paprykę, cukinię, selera naciowego. Smażymy około 3 minuty. Dodajemy ogórka, marchewkę. Zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez około 8-10 minut.
Dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami, dodajemy posiekany koper. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Warzywa muszą być miękkie, ale delikatnie chrupiące. Podajemy na samo, z surówką, bądź ryżem – najlepiej jaśminowym. Warzywa przed podaniem możemy posypać ziarnami.
SMACZNEGO! :)
Czytaj e-wydanie
![](https://m.wm.pl/gofiles/TGND_01.jpg)
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)