Warzywna duszone na oleju kokosowym

2016-04-23 10:00:00(ost. akt: 2016-04-21 12:21:04)

Autor zdjęcia: Natasza Rozmus - Król

Olej kokosowy powstaje z miąższu orzechów kokosowych. W temperaturze pokojowej występuje w postaci stałej, czyli inaczej niż inne oleje roślinne, prawie bezzapachowy. Ma wspaniały delikatny, kokosowy smak i zapach, dzięki czemu potrawy przygotowane z jego udziałem zyskują interesujący, lekko słodki smak. Idealnie nadaje się do smażenia czy duszenia, ponieważ jest stabilny termicznie. Spożywany w niewielkich ilościach wspomaga zdrową dietę i odchudzanie. Ponadto, ma działanie antybakteryjne. Zagościł w mojej kuchni niedawno i uwielbiam przygotowywać na nim świeże warzywa! A oto jeden z wielu przepisów na wspaniałą, zdrową, wiosenną potrawę! :)
Składniki na 4 porcje:

1 średniej wielkości cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
pęczek świeżego koperku
2 świeże papryki czerwone
1 świeża marchewka
3 gałązki selera naciowego
3 małe ogórki gruntowe
3 łyżki oleju kokosowego (u mnie nierafinowany, nieoczyszczony)
1 łyżeczka mieszanki przyprawa garam masala
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

DO DZIEŁA!
Cebulę obieramy z łusek, kroimy w cienkie piórka.

Czosnek obieramy, drobno siekamy. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę 2cmx2cm.

Paprykę myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę 2cmx2cm. Selera naciowego myjemy, oczyszczamy (usuwamy nitki), kroimy wszerz, w paski ok.1,5cm.

Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry, obieraczką robimy długie pasma (a’la tagliatelle).

Ogórki gruntowe myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, a potem wszerz w kostkę ok. 2cm.

Koperek siekamy grubo.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy chwilę. Dodajemy paprykę, cukinię, selera naciowego. Smażymy około 3 minuty. Dodajemy ogórka, marchewkę. Zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez około 8-10 minut.

Dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami, dodajemy posiekany koper. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Warzywa muszą być miękkie, ale delikatnie chrupiące. Podajemy na samo, z surówką, bądź ryżem – najlepiej jaśminowym. Warzywa przed podaniem możemy posypać ziarnami.

SMACZNEGO! :)


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna



2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B