Ziołowa tarta pełnoziarnista z jarmużem i kolorowymi warzywami
2015-05-02 10:00:00(ost. akt: 2015-04-27 10:11:48)
Receptura na foremkę o średnicy 26 cm – od 4 do 8 porcji - w zależności od apetytu ;)
CIASTO
200 g mąki gryczanej
2 jaja wiejskie rozmiar M
100 g masła prawdziwego
szczypt soli
1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
szczypt ulubionych ziół suszonych
200 g mąki gryczanej
2 jaja wiejskie rozmiar M
100 g masła prawdziwego
szczypt soli
1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
szczypt ulubionych ziół suszonych
NADZIENIE
200 g jarmużu
80 g regionalnego sera koziego (jeśli nie macie, użyjcie kremowego serka z niebieską pleśnią)
1 sztuka duży pomidor żółty
6 sztuka czerwonych pomidorków cherry
1 łyżeczka ziaren słonecznika
1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
1 sztuka dużej cebuli czerwonej
listki świeżej mięty i melisy do dekoracji
200 g jarmużu
80 g regionalnego sera koziego (jeśli nie macie, użyjcie kremowego serka z niebieską pleśnią)
1 sztuka duży pomidor żółty
6 sztuka czerwonych pomidorków cherry
1 łyżeczka ziaren słonecznika
1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
1 sztuka dużej cebuli czerwonej
listki świeżej mięty i melisy do dekoracji
DO DZIEŁA!
CIASTO: Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy na pół godziny do lodówki, by skruszało. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy, po czym przekładamy do blaszki o średnicy 26 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej odrobiną mąki gryczanej. Można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto do foremki, po czym odpowiednio ją wykleić. Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec na rumiano 20 minut.
CIASTO: Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy na pół godziny do lodówki, by skruszało. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy, po czym przekładamy do blaszki o średnicy 26 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej odrobiną mąki gryczanej. Można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto do foremki, po czym odpowiednio ją wykleić. Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec na rumiano 20 minut.
NADZIENIE:
Jarmuż parzymy wrzątkiem, po czym przerzucamy do durszlaka i zalewamy lodowata wodą. Dobrze odsączamy i smażymy na oliwie z dodatkiem posiekanych dwóch ząbków czosnku. Smażmy 3 minuty. Usmażony jarmuż przerzucamy do dużej miski. Pomidorka żółtego parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Pomidorki cherry myjemy. Kroimy na cztery. Czerwoną cebulkę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na oliwie, lekko solimy. Ziarna słonecznika i siemienia lnianego prażymy na suchej patelni.
Jarmuż parzymy wrzątkiem, po czym przerzucamy do durszlaka i zalewamy lodowata wodą. Dobrze odsączamy i smażymy na oliwie z dodatkiem posiekanych dwóch ząbków czosnku. Smażmy 3 minuty. Usmażony jarmuż przerzucamy do dużej miski. Pomidorka żółtego parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Pomidorki cherry myjemy. Kroimy na cztery. Czerwoną cebulkę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na oliwie, lekko solimy. Ziarna słonecznika i siemienia lnianego prażymy na suchej patelni.
Do miseczki z jarmużem wrzucamy pokrojone pomidorki cherry, żółtego pomidora, cebulkę podsmażoną i razem mieszamy. Wykładamy nadzienie na upieczony uprzednio spód. Na farsz rozkładamy miejscami dowolnie ser pleśniowy, posypujemy prażonym słonecznikiem i siemieniem lnianym.
Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy od 15 do 20 minut. Przed podaniem na upieczoną tartę układamy świeże listki ziół.
Sajkofanka Smaku
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Czytaj e-wydanie
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez