Poczuj się lekko na wiosnę! Serek wiejski… nie tylko na śniadanie
2015-04-11 10:00:00(ost. akt: 2015-04-08 11:48:01)
Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i dojrzewającą szybką wołową
Składniki na jedną porcję:
- 4 liście sałaty masłowej
- 4-5 truskawek
- garść rukoli
- 200g serka wiejskiego
- pół słodko-kwaśnego jabłka
-1 pomarańcza
- 4 plastry włoskiej szynki wołowej (najlepiej Bresaola - jeśli nie macie, możecie użyć innej długo dojrzewającej)
- 4 liście sałaty masłowej
- 4-5 truskawek
- garść rukoli
- 200g serka wiejskiego
- pół słodko-kwaśnego jabłka
-1 pomarańcza
- 4 plastry włoskiej szynki wołowej (najlepiej Bresaola - jeśli nie macie, możecie użyć innej długo dojrzewającej)
Dresing:
- sok z jednej pomarańczy
- łyżka miodu
- tymianek
- sok z jednej pomarańczy
- łyżka miodu
- tymianek
Sałatę umyć i porać na mniejsze części. Rukolę opłukać, ułożyć na talerzu razem z sałatą masłową. Serek wiejski wyłożyć nieregularnie na sałacie. Truskawki umyć, pokroić na cztery i na pół. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomarańczę wyfiletować i porozrzucać wraz z truskawkami oraz jabłkiem na serkach i liściach sałaty. Szynkę pozawijać w ruloniki i pociąć na mniejsze kawałki. Ułożyć dowolnie. Polać sałatkę dresingiem i doprawić do smaku. Przyozdobić listkami świeżej mięty i tymianku. Smacznego! :)
Sajkofanka Smaku
Źródło: Artykuł internauty
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez