Pęczakowe wariacje smakowe
2015-01-17 10:00:00(ost. akt: 2015-01-17 14:43:51)
Pęczak to jedna z najzdrowszych kasz, gdyż jest nieoczyszczona i nierozdrobniona, a co za tym idzie wszystko co w niej najcenniejsze zostaje zachowane. Jest bardzo pożywna, pełna witamin z grupy B, magnezu, błonnika pokarmowego, stanowi doskonałe źródło białka roślinnego. Przede wszystkim jednak syci na długo.
Pęczak jest bardzo tani, a w połączeniu z ulubionymi, kolorowymi warzywami daje rewelacyjny efekt końcowy – smaczny i pożywny obiad gwarantowany!
Pęczak z kolorowymi warzywami
Do przygotowania kaszy:
- szklanka pęczaku
- 2 szklanki wody
- szczypta soli do smaku
- pół szklanki mleczka kokosowego
- 2 szklanki wody
- szczypta soli do smaku
- pół szklanki mleczka kokosowego
Warzywa:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona
- pęczek koperku
- kilka liści świeżego szpinaku
- świeżo mielony pieprz
- papryczka jalapeno (może być z zalewy)
- chili
- oregano
- oliwa z oliwek z tymiankiem i czosnkiem (ja mam swojej roboty – jest najlepsza ;)
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona
- pęczek koperku
- kilka liści świeżego szpinaku
- świeżo mielony pieprz
- papryczka jalapeno (może być z zalewy)
- chili
- oregano
- oliwa z oliwek z tymiankiem i czosnkiem (ja mam swojej roboty – jest najlepsza ;)
Pęczak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodę, najlepiej na sitku o drobnych oczkach. Wrzucamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy tak długo, aż kasza pochłonie całą wodę. Kiedy pęczak wciągnie wodę dodajemy mleczko kokosowe, chwilę zagotowujemy i odstawiamy.
W między czasie warzywa. Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, gdzie skwierczy już rozgrzana oliwa. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę oraz cukinię również w kosteczkę. Smażymy na małym ogniu aż warzywa zmiękną i staną się rumiane. Następnie dorzucamy świeże liście szpinaku, posiekany koperek, czosnek i papryczkę jalapeno. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
Warzywa najlepiej wymieszać z kaszą tak, aby stanowiło to danie jednogarnkowe, a ponadto uzyskać odpowiednie połączenie smakowe. Później już tylko pozostaje nam delektować się smakiem.
Sajkofanka Smaku
Wszystkie przepisy: kliknij tutaj
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając na nidzica.wm.pl w ramkę " ZAŁÓŻ PROFIL ", która znajduje się w prawym, górnym rogu strony. Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SmacznieZdrowoKolorowo
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
... #1637405 | 78.131.*.* 17 sty 2015 11:28
Fajnie, że jest kolejna Nidziczanka (no dobra, wiem, że bardziej Orłowianka) z ciekawym pomysłem na życie, której udało się wyrwać z miejscowej szarości. Powodzenia :)
Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz