WAKACJE Z KSIĄŻKĄ: Jessie Inchauspe - "Glukozowa rewolucja"
2023-07-02 09:00:00(ost. akt: 2023-07-02 09:46:17)
Nawet dziewięćdziesiąt procent z nas doświadcza gwałtownych skoków glukozy – i nie ma o tym pojęcia. Symptomy? Zachcianki żywieniowe, ciągłe zmęczenie, mgła mózgowa, zaburzenia snu, obniżona odporność, trądzik… A z czasem choroby przewlekłe takie jak cukrzyca typu 2, nowotwory czy demencja.
Autorka "Glukozowej rewolucji", francuska biochemiczka, w przystępny sposób tłumaczy zagadnienia żywieniowe. Nawiązuje do licznych odkryć naukowych i omawia przykłady osób, które zgłosiły się do niej o pomoc. Pokazuje, że nawyki żywieniowe, są ważniejsze od predyspozycji genetycznych, bo to one najbardziej wpływają na poziom stężenia glukozy we krwi.
W opracowanych na sobie dziesięciu hackach w prosty sposób pokazuje i uczy jak spożywać produkty, w jakiej kolejności i jak nie rezygnować z ulubionych słodyczy.
Po założeniu na ramię systemu ciągłego monitorowania glukozy, obserwowała po których pokarmach jej glukoza wzrasta. Kiedy zmieniła kolejność spożywania poszczególnych grup produktów, zauważyła mniejsze skoki glukozy i znaczną poprawę samopoczucia. Wyniki swoich badań przedstawiła w bardzo zrozumiały sposób na swoim profilu na Instagramie @glucose.goddess i w swojej książce. Możemy tam przeczytać na przykład o tym, że:
Po założeniu na ramię systemu ciągłego monitorowania glukozy, obserwowała po których pokarmach jej glukoza wzrasta. Kiedy zmieniła kolejność spożywania poszczególnych grup produktów, zauważyła mniejsze skoki glukozy i znaczną poprawę samopoczucia. Wyniki swoich badań przedstawiła w bardzo zrozumiały sposób na swoim profilu na Instagramie @glucose.goddess i w swojej książce. Możemy tam przeczytać na przykład o tym, że:
- deser najlepiej zjeść po posiłku, nigdy na pusty żołądek czy solo - dzięki temu mamy mniejsze wahania glikemii, mniej prozapalnego działania glukozy i fruktozy, mniejsze wahania nastroju
- kolejność składników w posiłku ma istotny wpływ na wyrzuty i spadki poziomu cukru we krwi – najpierw jemy błonnik (warzywa) w drugiej kolejności białko/tłuszcz, a węglowodany na końcu(czyli jemy sałatkę jako pierwszą, potem rybę lub mięso, a na koniec ryż czy ziemniaki)
- im więcej cukru ma posiłek, im wyższy jego indeks glikemiczny - tym gwałtowniejszy wyrzut insuliny a następnie jego spadek, prowadzący do odczuwania braku energii, senności, mgły mózgowej.
- fruktoza nie blokuje wydzielania greliny - hormonu głodu, a zatem nie prowadzi do uczucia sytości. Nie stymuluje też do wydzielania leptyny, która hamuje apetyt, a wtedy mózg pozwala jeść więcej i więcej.
- cukier (glukoza, fruktoza) wykazuje działanie uzależniające, aktywuje ośrodek nagrody w mózgu, wpływa na wydzielanie dopaminy. Im więcej cukru jemy, tym większe łaknienie i trudniej zadowolić się małą jego dawką. Im słodsze produkty, tym więcej wytwarzanej dopaminy.
Poza tym, jeśli masz bardzo duże łaknienie na słodką przekąskę zjedz ją, nie żałuj - możesz wyjść potem na spacer lub jeśli chcesz, wypić wodę z octem jabłkowym- w zdrowym podejściu do jedzenia liczy się to, aby mieć pewną elastyczność i zdrowe nawyki żywieniowe, które wpływają też na nasze samopoczucie. Ciągłe odmawianie sobie określonych produktów prowadzi do rozwoju zaburzeń odżywiania, chronicznego braku poczucia satysfakcji, które jest niezbędne dla zdrowia psychicznego.
- kolejność składników w posiłku ma istotny wpływ na wyrzuty i spadki poziomu cukru we krwi – najpierw jemy błonnik (warzywa) w drugiej kolejności białko/tłuszcz, a węglowodany na końcu(czyli jemy sałatkę jako pierwszą, potem rybę lub mięso, a na koniec ryż czy ziemniaki)
- im więcej cukru ma posiłek, im wyższy jego indeks glikemiczny - tym gwałtowniejszy wyrzut insuliny a następnie jego spadek, prowadzący do odczuwania braku energii, senności, mgły mózgowej.
- fruktoza nie blokuje wydzielania greliny - hormonu głodu, a zatem nie prowadzi do uczucia sytości. Nie stymuluje też do wydzielania leptyny, która hamuje apetyt, a wtedy mózg pozwala jeść więcej i więcej.
- cukier (glukoza, fruktoza) wykazuje działanie uzależniające, aktywuje ośrodek nagrody w mózgu, wpływa na wydzielanie dopaminy. Im więcej cukru jemy, tym większe łaknienie i trudniej zadowolić się małą jego dawką. Im słodsze produkty, tym więcej wytwarzanej dopaminy.
Poza tym, jeśli masz bardzo duże łaknienie na słodką przekąskę zjedz ją, nie żałuj - możesz wyjść potem na spacer lub jeśli chcesz, wypić wodę z octem jabłkowym- w zdrowym podejściu do jedzenia liczy się to, aby mieć pewną elastyczność i zdrowe nawyki żywieniowe, które wpływają też na nasze samopoczucie. Ciągłe odmawianie sobie określonych produktów prowadzi do rozwoju zaburzeń odżywiania, chronicznego braku poczucia satysfakcji, które jest niezbędne dla zdrowia psychicznego.
Nie tylko osoby chore na cukrzycę powinny przeczytać "Glukozową rewolucję", jak twierdzi autorka coraz większa liczba osób bez zdiagnozowanej cukrzycy doświadcza nagłych skoków cukrowych, które powodują liczne nieprawidłowości w naszych organizmach.
Dzięki tej książce zrozumiesz dlaczego jesteś ciągle głodny, senny czy niespokojny.
Polecam.
Książka dostępna w Bibliotece Miejskiej w Mrągowie.
Anida Keller
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez