Zjedz pączka, by w życiu ci się wiodło
2018-02-07 17:52:15(ost. akt: 2018-02-07 17:55:51)
Historia tłustego czwartku sięga czasów pogaństwa. Zwyczaj jedzenia w Tłusty Czwartek pączków, zwanych pampuchami, zadomowił się w Polsce już w XVII wieku, częściej był jednak spotykany w miastach i na dworach. Na wsi pojawiły się pod koniec XIX wieku.
Popularne dzisiaj słodkie i puszyste pączki dawniej jadano ze skwarkami. Pampuchy wyrabiane były z najlepszej mąki, prawdopodobnie pszennej. Zapustowe pieczywo, smażone było, podobnie jak współczesne pączki, w głębokim, gorącym tłuszczu, najczęściej na smalcu. Chodziło o to, żeby pampuch był jak najbardziej tłusty. Trzeba było bowiem najeść się przed 40-dniowym postem, w czasie którego jedzono tylko postne potrawy. Etnografowie nie wiedzą do końca, skąd tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek dotarła do Polski.
Historycy przypominają, że jeszcze w kulturze słowiańskiej, w czasach przedchrześcijańskich był zwyczaj jadania tłustych wypieków z okazji ważnych uroczystości, np. pogrzebowych. Później pampuchy jadano z okazji Bożego Narodzenia i zwyczaj ten przetrwał w niektórych rejonach do dziś. Warto wspomnieć również o tym, że dawne pączki miały w środku ukryty orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
(dp)
(dp)
Przepis na „pączki doskonałe” z „Praktycznego kucharza warszawskiego” (1918 rok):

Czytaj e-wydanie
">kliknij.

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez