Hiszpańskie churros

2016-04-04 10:15:38(ost. akt: 2016-04-04 10:48:46)

Autor zdjęcia: Grażyna Chmielewska

Churros to hiszpański przysmak z ciasta parzonego, smażony jak pączki - na głębokim oleju. Churros najczęściej podawane są na śniadanie. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najsmaczniejsze są świeże, zanurzane w gorącej płynnej czekoladzie.
Składniki: 30g masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 200g mąki pszennej, 2 jajka, olej do smażenia, cukier puder do posypania, ewentualnie czekolada, sos czekoladowy lub gęsta polewa czekoladowa.
Sposób przygotowania:
1. 250ml wody, masło, sól i cukier podgrzewać, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.
2. Garnek ściągnąć z ognia. Od razu dodać jedno jajko i całość dokładnie zmiksować. Dalej miksując dodać drugie jajko. (Ciasto będzie dość gęste).
3. Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
5. Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski. (Ciasto można odcinać nożyczkami). Smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor (ok. 2 min. na każdą stronę). Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
6. Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
7. Podawać same albo z rozpuszczoną czekoladą lub sosem waniliowym.

OHP w Mrągowie
Czytaj e-wydanie





Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. 

Swoją stronę założysz TUTAJ ".

 Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: GCh

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B