Czym mazurska chata bogata! Zapraszamy do Rydzewa 4 maja

2019-04-30 12:00:00(ost. akt: 2019-04-30 12:19:41)
Kto raz był na Rydzewskiej Majówce, wraca tam ponownie. A ci, którzy jeszcze nie byli, nie powinni dłużej zwlekać. W sobotę 4 maja obieramy kurs na Rydzewo i Gospodę pod Czarnym Łabędziem. Będzie się działo!
Mistrzostwa Świata w Rżeniu Mazurskiego Konia to zawody, które trzeba zobaczyć, a najlepiej wziąć w nich udział. Wręcz kabaretowe popisy uczestników wywołują każdego roku salwy śmiechu wśród publiczności.

To jedyne takie zawody na świecie, w tym roku odbędzie się ich 13. edycja. A do rywalizacji może przystąpić każdy, kto zechce. Kategorii jest kilka: rżenie indywidualne oraz grupowe (sześć osób), źrebaków (dzieci), klaczy (kobiet) i ogierów (mężczyzn). Niektórzy trenują przed zawodami, inni zdają się na spontaniczność i "z marszu" przystępują do zawodów.

Zdarza się, że w głośnej rywalizacji bierze udział kilkadziesiąt osób. W konkurencjach grupowych zrzeszają się uczniowie, mieszkańcy danych sołectw, czy strażacy ochotnicy. W tym roku z organizatorami zawodów skontaktowały się osoby z programu "Mam talent" w TVN. Zatem warto zebrać się na odwagę i spróbować swoich sił. Konkurs, zgodnie z programem imprezy, rozpocznie się o godzinie 15. Grupa najlepiej rżących osób będzie mogła zaprezentować się w eliminacjach do tego programu!


Drugim "gwoździem" Rydzewskiej Majówki będzie grillowanie.
— Kulinaria na Rydzewskiej Majówce zawsze były szalenie istotne — mówi Selwina Nowakowska z Gospody pod Czarnym Łabędziem. — Była forma prezentacji, konkursy, zapraszaliśmy na majówkę kulinarne gwiazdy. W tym roku przyjęliśmy nową formułę pod hasłem "Czym mazurska chata bogata". Podczas imprezy wystąpią dwie nasze lokalne gwiazdy: Patrycja Wąsiakowska, prowadząca Karczmę Starą Kuźnię w Przykopie, oraz Monika Mierzejewska, która prowadzi działalność cateringową "Mazurskie pudełko".


Dziewczyny mają imponujący dorobek kulinarny, wiedzę i doświadczenie, realizują autorskie projekty, w swoim CV mogą pochwalić się pracą w prestiżowych restauracjach w kraju, stażami zawodowymi pod okiem największych kulinarnych sław. Na scenie podczas majówki w Gospodzie pod Czarnym Łabędziem Patrycja Wąsiakowska i Monika Mierzejewska dadzą popis swoich umiejętności. Tematem przewodnim będzie grillowanie. Będą przygotowywały żeberka i sosy do potraw z grilla — oczywiście wszystko na stoiskach ustawionych na scenie. Po pokazie odbędzie się degustacja.

— Zapraszamy na pierwszego majowego grilla — zachęca Selwina Nowakowska. — Tym, co dziewczyny przygotują, będziemy częstowali uczestników majówki.
Zawody w rżeniu oraz grillowanie z gwiazdami to główne punkty programu, ale będą także inne atrakcje: jarmark staroci i rękodzieła, występy wokalne dzieci z grup działających przy Ośrodku Kultury w Miłkach. Będą również konkursy dla publiczności, miasteczko atrakcji i dmuchane zjeżdżalnie dla najmłodszych. Zgodnie z programem kwadrans przed 16 wystąpi Jerzy Filar Trio z koncertem "Nasza Basia Kochana".

Zatem widzimy się w Rydzewie!

Rydzewska Majówka w sobotę 4 maja. Początek o godz. 10


Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ania22 #2742917 | 198.52.*.* 5 cze 2019 19:08

    Dzień dobry, chciałabym tą drogą spotkać super chłopaka na resztę życia. Ja 25 letnia przy talii blondi po nieudanym związku, wiek nie ma znaczenia, jesteś samotny ? Pisz do mnie w serwisie: ***www.hotprofil.pl***

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5