Zaprezentuj kuchnię Ziemi Lubawskiej podczas dożynek w Tuszewie

2021-08-10 12:45:53(ost. akt: 2021-08-16 10:01:59)

Autor zdjęcia: .

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie Kuchni Ziemi Lubawskiej, który odbędzie się 29 sierpnia 2021r. podczas Dożynek Gminnych w Tuszewie.
Konkurs ma na celu aktywizowanie społeczności lokalnej oraz promowanie wizerunku kuchni regionalnej jako charakterystycznej, unikatowej i autentycznej marki regionalnej. Ideą przewodnią przeglądu jest prezentacja autorskich potraw i produktów śniadaniowych charakterystycznych dla regionu oraz zachowanie ich od zapomnienia, a także wymiana doświadczeń w tym zakresie.


W konkursie mogą wziąć udział grupy i organizacje z terenu gminy Lubawa: rady sołeckie, koła gospodyń wiejskich, organizacje pozarządowe.


W konkursie uczestniczą przedstawiciele wyżej wymienionych grup w zespołach 2 – 3 osobowych według poszczególnych zgłoszeń.

Warunkiem udziału w konkursie jest dostarczenie (osobiście, drogą elektroniczną, bądź listowną) do dnia 16.08.2021r. uzupełnionego i podpisanego formularza zgłoszeniowego (Załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu) na jeden z podanych niżej kontaktów: osobiście/listownie: Ośrodek Pomocy Społecznej Gminy Lubawa, 14-260 Lubawa, Fijewo 73, e-mail: sekretariat@gopslubawa.pl (plik w formacie PDF lub JPG), fax: 89/ 645-54-39. Formularze zgłoszeniowe dostępne są: na stronie internetowej www.gopslubawa.pl, w Ośrodku Pomocy Społecznej Gminy Lubawa Fijewo 73, 14 - 260 Lubawa, pok. 3.

Zespoły biorące udział w konkursie przygotowują stoiska, na których prezentują potrawy, pieczywo i dodatki śniadaniowe: pochodzenia zwierzęcego (np. wędliny, pasztety, pasty, mleko, masło, sery, farsze, miód), pochodzenia roślinnego (np. konfitury, powidła, marmolady, soki, pasztety i pasty z warzyw, zakwasy, chleby i inne wypieki). Prezentacja oraz ocena stoisk rozpocznie się o godz. 15.30. Możliwość rozstawiania stoisk od godziny 13.30 w miejscu wyznaczonym przez organizatora.

Organizator zapewnia każdemu zespołowi stoliki/stoły, które należy indywidualnie zaaranżować.


Drobny sprzęt kuchenny oraz zastawę do prezentowania potraw i produktów zespół zapewnia we własnym zakresie. Uczestnicy konkursu zapewniają we własnym zakresie produkty niezbędne do przygotowania potraw, wypieków i produktów kulinarnych.
Na potrzeby Konkursu zespół przygotowuje maksymalnie 6 potraw / wypieków/ produktów. Przygotowanie większej ilości potraw będzie podstawą dyskwalifikacji uczestników. Ocenie przez jury podlegać będzie całe stoisko, ekspozycja oraz 4 wybrane przez zespół potrawy / wypieki / produkty. Każdy zespół musi przygotować po 3 porcje wybranych potraw/ wypieków /produktów dla trzyosobowego jury. Zespoły we własnym zakresie muszą zadbać o odpowiednią temperaturę potraw wymagających podania na ciepło. Zespoły są zobowiązane zaprezentować łącznie z potrawą/ wypiekiem /produktem kulinarnym jego recepturę obejmującą składniki i sposób przygotowania w sposób dostępny i czytelny dla jury oraz publiczności. Uczestnicy mogą wystąpić w regionalnych strojach ludowych lub tradycyjnych strojach kucharskich.

red.
lubawa@gazetaolsztynska.pl

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B