Ich dania są smaczne i piękne
2021-06-01 09:53:32(ost. akt: 2021-06-08 10:17:18)
Jedzenie oczami to określenie, z którym często możemy się spotkać i które ma w sobie dużo prawdy. Stąd też kucharze w renomowanych restauracjach tak wielką wagę przykładają do wyglądu talerza. Uczniowie z ZS w Lubawie także.
Plating to aranżacja i stylizacja tego, co podajemy na talerzu – ma to na celu uzyskanie jak najefektowniejszej prezentacji potrawy. Realizując plating, należy pamiętać, że nawet najpiękniejsza potrawa nie obroni się, jeśli jej smak będzie przeciętny.
Uczniowie Zespołu Szkół w Lubawie kształcący swoje umiejętności w zawodzie kucharz podczas zajęć praktycznych zmierzyli się z tym trudnym zadaniem. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli do dyspozycji takie surowce i półprodukty jak: filet drobiowy, mięso wołowe, pstrąga tęczowego, puree ziemniaczane- groszkowe, marchewkowe, koperkowe, szpinakowe, sosy: musztardowy, czosnkowy, śliwkowy, cytrynowy, sos winegret, warzywa, sałaty, mikro zioła, kwiaty itp.
al
lubawa@gazetaolsztynska.pl
lubawa@gazetaolsztynska.pl
fot. ZS Lubawa
1. I miejsce
Malwina Ruczyńska 1E, Julia Gurzyńska 1E, Roksana Grosanc 1 E
2. II miejsce
Aneta Markowska 2M8, Kinga Dąbrowska 1E
3. III miejsce
Daria Dybich 2M8, Paulina Janicka 2 M8
Malwina Ruczyńska 1E, Julia Gurzyńska 1E, Roksana Grosanc 1 E
2. II miejsce
Aneta Markowska 2M8, Kinga Dąbrowska 1E
3. III miejsce
Daria Dybich 2M8, Paulina Janicka 2 M8
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez