Uczniowie z Lubawy na warsztatach cukierniczych w gdańskim Hiltonie
2017-05-17 14:23:13(ost. akt: 2017-05-17 14:25:41)
Uczniowie Zespołu Szkół w Lubawie z klas I E i III E brali udział w warsztatach cukierniczych w Hotelu HILTON w Gdańsku.
W trakcie pobytu mistrz cukiernictwa zaprezentował proces temperowania czekolady, z której uczniowie przygotowali dekoracje na posypce kakaowej. Z szefem cukierni wykonali deser karmelowy doprawiony solą morską na spodzie czekoladowo-cygaretkowym, wykończony ,,zamszem’’ z masła kakaowego, nitką z czekolady i liofilizowanymi malinami.
Bardzo ciekawym doświadczeniem było też sporządzanie sorbetu z zastosowaniem ciekłego azotu w celu szybkiego zamrożenia deseru i uzyskania gładkiej konsystencji. Przyjemną chwilą dla naszych kubków smakowych była konsumpcja obiadu i degustacja przygotowanych deserów.
Na zakończenie zajęć warsztatowych uczniowie otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w szkoleniu oraz książki.
Anna Nowińska, Helena Wyżlic
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez