Uczniowie z Lubawy na warsztatach cukierniczych w gdańskim Hiltonie

2017-05-17 14:23:13(ost. akt: 2017-05-17 14:25:41)

Autor zdjęcia: ZS Lubawa

Uczniowie Zespołu Szkół w Lubawie z klas I E i III E brali udział w warsztatach cukierniczych w Hotelu HILTON w Gdańsku.
W trakcie pobytu mistrz cukiernictwa zaprezentował proces temperowania czekolady, z której uczniowie przygotowali dekoracje na posypce kakaowej. Z szefem cukierni wykonali deser karmelowy doprawiony solą morską na spodzie czekoladowo-cygaretkowym, wykończony ,,zamszem’’ z masła kakaowego, nitką z czekolady i liofilizowanymi malinami.

Bardzo ciekawym doświadczeniem było też sporządzanie sorbetu z zastosowaniem ciekłego azotu w celu szybkiego zamrożenia deseru i uzyskania gładkiej konsystencji. Przyjemną chwilą dla naszych kubków smakowych była konsumpcja obiadu i degustacja przygotowanych deserów.

Na zakończenie zajęć warsztatowych uczniowie otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w szkoleniu oraz książki.

Anna Nowińska, Helena Wyżlic


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5