Konfitowana kaczka na musie malinowym z kremowym sosem „fie gras” podawana z opiekanymi ziemniaczkami faszerowanymi serem pleśniowym oraz sałatką miodowym dresingiem

2016-05-31 14:23:05(ost. akt: 2016-05-31 19:13:36)

Autor zdjęcia: Wioletta Marcinek

Najlepsza potrawa z kuchni francuskiej w konkursie gastronomicznym "Ugotuj sobie sukces", który odbył się w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim.
Paweł Perliński – I miejsce w Regionalnym Konkursie „Ugotuj sobie sukces” – Kuchnia francuska z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbark Warmińskim.

Konfitowana kaczka na musie malinowym z kremowym sosem „fie gras” podawana z opiekanymi ziemniaczkami faszerowanymi serem pleśniowym oraz sałatką z miodowym dresingiem.

Składniki:
Pierś kaczki: 3 piersi kaczki, 2 kg smalcu, opakowanie majeranku, sól, pieprz kolorowy.

Mus z malin: maliny 300g, miód 1 łyżka, ocet balsamiczny 1 łyżka, cukier 5 łyżek, pieprz

Sos „fie gras”: Foie Gras 100g, śmietanka kremówka 60ml, pieprz, cebula 1 szt.

Dresing: sok z jednej cytryny, mieszanina oliwy z olejem 1:2 około 100ml, musztarda Dijon 2 łyżeczki, sól morska, pomidorki koktajlowe 10 szt., mix sałat, czerwona cebula

Opiekane ziemniaczki: ziemniaki 10 średniej wielkości, ser z niebieską pleśnią 9 plastrów, mąka 4 łyżki, sól, pieprz, tymianek świeży, mielona papryka, masło 0,5 kostki

Wykonanie:
Piersi kaczki umyć, osuszyć, następnie naciąć skórę. Tak przygotowaną pierś zanurzyć w roztworze solnym o stężeniu 1:3 i dodać majeranek, odstawić na 30min.

Po wyjęciu piersi należy konfitować w smalcu w niskiej temperaturze przez około 35 min. Gotową kaczkę należy wyjąć i pozostawić na 7 min. tak, aby mięso odpoczęło.

Maliny wysypać do garnka z grubym dnem – dodać pozostałe składniki musu i smażyć aż zgęstnieje. Gotowy mus należy przetrzeć przez sito z grubymi oczkami.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przekroić na pół i obtoczyć w mące. Nafaszerować je serem oraz tymiankiem.

Na tak przygotowane ziemniaki starkować masło i piec w 180ᵒC około 15 min.

Cebulę podsmażyć, wlać śmietankę i gotować do momentu zredukowania się i dodać foie Gras. Gotowy sos należy zblendować, doprawić i przetrzeć przez sito.

Wszystkie składniki na dresing należy zamknąć w słoiku i bardzo mocno wstrząsnąć. Polać wymieszane warzywa.
Smacznego.

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
 Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: Neska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5