Lidzbarczanka odchudza jedzenie
2015-11-16 08:57:00(ost. akt: 2015-11-17 14:29:04)
Lidzbarczanka z pochodzenia, absolwentka "Rolniczaka" Iza Gładkowska-Balewicz należy do grupy badawczej Microstructure Engineering, pracującej nad zamiennikiem dla wysokokalorycznego tłuszczu. Jutro lidzbarczanka wystąpi w Dzień Dobry TVN.
W Wielkiej Brytanii, w Centrum Inżynierii Formulacji na Uniwersytecie Birmingham zespól naukowców, w tym lidzbarczanka Iza Gładkowska-Balewicz, prowadzi niezwykłe badania. Ich efektem ma być "odchudzenie" tłustego jedzenia, które smakuje jak to tłuste.
Grupa pracuje bowiem nad zamiennikiem tłuszczu, z którego tak trudno jest zrezygnować sporej części ludzi. Chodzi o to, że niskokaloryczna żywność nie smakuje tak bardzo jak ta tłusta. Jeśli naukowcom uda się stworzyć zamiennik, łatwiej będzie walczyć z plagą otyłości na całym świecie.
Iza Gładkowska-Balewicz ukończyła Technikum Żywienia w Zespole Szkol Rolniczych (dzisiejsze ZSiPO) w 2004 roku. Dzisiaj przygotowuje prace doktorską na na Uniwersytecie w Birmingham w Wielkiej Brytanii w zakresie inżynierii chemicznej w żywności.
O swojej pracy opowiadała już mediom. Jutro, 17 listopada rano opowie też o tym w Dzień Dobry TVN. Pani Iza jest w tej chwili w Wielkiej Brytanii.
— Wywiad przeprowadziliśmy przez Skype — mówi. — Będzie częścią krótkiego reportażu ze zdjęciami i filmami.
— Wywiad przeprowadziliśmy przez Skype — mówi. — Będzie częścią krótkiego reportażu ze zdjęciami i filmami.
Z ostatniej chwili: emisja programu telewizyjnego z udziałem lidzbarczanki została przeniesiona na 23 listopada.
lub
lub
Czytaj e-wydanie
">kliknij

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez