Złoty Widelec dla „RyBaśki” – kolejny sukces Justyny Ossowskiej
2025-05-05 10:46:58(ost. akt: 2025-05-05 10:52:13)
Pod koniec kwietnia odbyła się wspaniała gala XIV edycji ogólnopolskiej akcji „Polska od Kuchni”, zorganizowanej przez Fundację WIP „Warto im Pomóc”, która zakończyła się wielkim sukcesem dla Justyny Ossowskiej i jej restauracji „RyBaśka” z Koszelew. Znana w regionie rybna restauracja została uhonorowana kolejny raz prestiżową nagrodą Złoty Widelec.
Akcja „Polska od Kuchni”, promowana hasłem „Wrócę tu!”, od 14 lat wyznacza kulinarne szlaki i rekomenduje najlepsze restauracje w kraju. Jej celem jest nie tylko promocja polskiej gastronomii jako ważnego elementu oferty turystycznej, ale również wspieranie rozwoju branży i podnoszenie jej standardów. W tym roku w Gali, która odbyła się w AIRPORT HOTEL OKĘCIE **** w Warszawie, wręczono łącznie 51 statuetek Złotego Widelca, 9 czepków Arcymistrza Sztuki Kulinarnej oraz 6 godłem promocyjnym Chefs Choice.
Restauracja „RyBaśka”, prowadzona przez Justynę Ossowską, zachwyciła jury unikatowym podejściem do rybnej kuchni, jakością produktów oraz autentyczną historią, która stoi za powstaniem lokalu. — Pomysł na restaurację zrodził się z rodzinnej pasji. Wszystko zaczęło się w latach 70., od mojego dziadka Maksymiliana, który kupił staw, by cieszyć się spokojem. Z czasem gospodarstwo rozwijali moi rodzice, a mama zaczęła gotować dla wędkarzy. To ona była moją inspiracją – to jej przepisy są podstawą naszej kuchni. Nazwa "RyBaśka" powstała z połączenia słów ryba i Basia – imienia mojej mamy — opowiada Ossowska.
„RyBaśka” zdobywa nie tylko uznanie ekspertów, ale również serca gości. Wśród firmowych dań restauracji są zarówno tradycyjne potrawy, takie jak pierogi i gołąbki z karpia, jak i nowoczesne interpretacje, w tym popularne fishburgery z pstrąga. — Widok dzieci, które z radością tworzyły te dania podczas warsztatów, jest dla mnie największą nagrodą — mówi laureatka.
„RyBaśka” zdobywa nie tylko uznanie ekspertów, ale również serca gości. Wśród firmowych dań restauracji są zarówno tradycyjne potrawy, takie jak pierogi i gołąbki z karpia, jak i nowoczesne interpretacje, w tym popularne fishburgery z pstrąga. — Widok dzieci, które z radością tworzyły te dania podczas warsztatów, jest dla mnie największą nagrodą — mówi laureatka.

Otrzymanie Złotego Widelca to kolejny triumf na liście licznych wyróżnień, jakie w ostatnich latach zdobyła Justyna Ossowska, m.in. „Mistrz Smaku” (2022, 2023), „Wiktoria Przedsiębiorczości” (2023), Laur Agrobiznesu i Złote Orły Gastronomii. — Każde wyróżnienie to potwierdzenie, że idziemy dobrą drogą. Ale najważniejsze są dla mnie uśmiechy i powroty naszych gości — dodaje właścicielka.

Partnerami merytorycznymi konkursu są Euro-Toques Polska oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. W gronie jurorów zasiadają eksperci Fundacji WIP, przedstawiciele świata kultury, nauki, mediów i blogosfery kulinarnej. Ocenie poddawane są m.in. jakość dań, forma podania, klimat lokalu, standard obsługi oraz umiejętność doradztwa kulinarnego.

„RyBaśka” z Koszelew to dziś nie tylko lokal gastronomiczny, ale także miejsce z duszą i pasją, które staje się jednym z symboli regionalnej kuchni Warmii i Mazur. Dzięki takim inicjatywom jak „Polska od Kuchni”, wyjątkowe historie i smaki mają szansę dotrzeć do szerokiego grona odbiorców – i zasłużenie błyszczeć na kulinarnej mapie Polski.
Sylwester Kasprowicz
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez