Wiosenna sałatka smakołykiem pań z KGW z Szafarni
2016-05-16 14:33:29(ost. akt: 2016-05-16 15:50:44)
Wiosenną sałatkę, którą widać na zdjęciach i na widok której cieknie ślinka, przygotowała Urszula Gurzyńska, przewodnicząca KGW z Szafarni.
Danie, które prezentujemy, powstało tuż przed spotkaniem pań z KGW w świetlicy wiejskiej. Raz, bądź dwa razy w miesiącu odbywają się w niej warsztaty świetlicowe z animatorką kultury w Kurzętnika.
Podczas naszej wizyty Panie realizowały prezent, który otrzymały na Dzień Kobiet od Wojciecha Dereszewskiego, wójta gmina Kurzętnik. Upominkiem tym była wizyta kosmetyczki, której zadaniem było zrelaksowanie i upiększenie pań z Szafarni.
Przepis na wiosenną sałatkę:
składniki:
- 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
- 1 opakowanie Tortellini
- 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka)
- 1 ogórek zielony
- 6 ogórków konserwowych
- 1 p. rzodkiewek
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 1 op. sosu tatarskiego, sól, pieprz do smaku.
- 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
- 1 opakowanie Tortellini
- 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka)
- 1 ogórek zielony
- 6 ogórków konserwowych
- 1 p. rzodkiewek
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 1 op. sosu tatarskiego, sól, pieprz do smaku.
przygotowanie:
do wrzącej wody (osolonej) na ok. 10 minut. Wrzucamy Tortellini, odstawiamy do wystudzenia, przelewamy zimną (odsączamy przez cedzak) wodą. Warzywa: paprykę, cebulę, ogórki, rzodkiewki, dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy odsączoną mieszankę warzywną (Tortellini) i sos tatarski, wszystko dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy sól, pieprz do smaku, dekorujemy według uznania - rzodkiewką, papryką, pietruszką.
do wrzącej wody (osolonej) na ok. 10 minut. Wrzucamy Tortellini, odstawiamy do wystudzenia, przelewamy zimną (odsączamy przez cedzak) wodą. Warzywa: paprykę, cebulę, ogórki, rzodkiewki, dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy odsączoną mieszankę warzywną (Tortellini) i sos tatarski, wszystko dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy sól, pieprz do smaku, dekorujemy według uznania - rzodkiewką, papryką, pietruszką.
Danie jest bardzo proste i szybkie (20 minut) do wykonania i wspaniale smakuje.
Koło Gospodyń Wiejskich w Szafarni działa od 1963 roku! Obecnie liczy 26 członkiń. Jak pisaliśmy, przewodniczącą jest pani Gurzyńska, zastępcą G. Grzymowicz, a sekretarzem A. Lange.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez