Kasza pod poduszką

2015-03-25 13:38:20(ost. akt: 2015-03-26 10:02:58)

Autor zdjęcia: puszka.pl

Pani Aldona Mucha z Kętrzyna przekazała nam swój pomysł na ugotowanie pysznej kaszy gryczanej. Tak przygotowana kasza zachowa wszystkie cenne składniki.
Do garnka z wodą daję cebulę zeszkloną na niewielkiej ilości oliwy, potem wkładam łyżkę masła lub np. skórkę od wędzonki albo zeszklone na patelni paseczki boczku lub kiełbaskę. Daję do wody też listek laurowy i inne przyprawy w/g uznania, zagotowuję to wszystko, po czym wsypuję kaszę gryczaną, którą tylko zagotowuję, po czym przykrywam garnek i opatulam go kilkoma warstwami gazet, a na wierzch kładę poduszkę. Można tak opatulony garnek zawinąć dodatkowo w kocyk. Kasza powoli dochodzi w tym garnku, będzie gorąca jeszcze po kilku godzinach. To świetne ciepłe danie w jednym, gotowe do spożycia.
To idealny przepis dla ludzi mających mało czasu na stanie przy garach, a także dla działkowców – bo takie gotowe danie można wziąć z sobą na działkę czy do ogrodu.
Inny wariant tej samej kaszy: do wody z łyżką masła dodaję podsmażone na niewielkiej ilości oliwy cebulkę i sporo pieczarek, zagotowuję, po czym wsypuję kaszę gryczaną i ponownie zagotowuję lekko mieszając, po czym całość przykrywam i tak jak poprzednio zawijam w gazety, kocyk i przykrywam poduszką.
Aldona Mucha
Czytaj e-wydanie

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5