Kętrzyn świętował lokalne smaki podczas Święta Ziarna i Majonezu
2025-05-04 13:06:54(ost. akt: 2025-05-04 13:09:54)
1 maja amfiteatr w Kętrzynie tętnił życiem, smakami i kolorami. Odbyła się tam trzecia edycja Święta Ziarna i Majonezu – wydarzenia, które na stałe wpisało się w kalendarz miejskich imprez i z roku na rok przyciąga coraz więcej mieszkańców oraz gości z regionu.
Na uczestników czekała prawdziwa uczta dla zmysłów, w której królowały lokalne produkty i tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu. Kulinarne show poprowadził Mateusz Krojenka, finalista programu MasterChef, który przygotował na ogromnej patelni chłopski garnek z pęczakiem, warzywami, chorizo i zielonym majonezowym sosem. W gotowaniu towarzyszyli mu licznie zgromadzeni uczestnicy wydarzenia, którzy z entuzjazmem włączyli się w kulinarną zabawę.

Dużych emocji dostarczył konkurs o Złotą Patelnię Burmistrza, w którym rywalizowali przedstawiciele samorządu, instytucji miejskich i organizacji pozarządowych. Po zaciętej walce zwyciężyła drużyna złożona z członków Uniwersytetu III Wieku, Kętrzyńskiego Towarzystwa Amazonki oraz Stowarzyszenia Seniorów „Pod Niedźwiadkiem”. Gotujących wspierali honorowi goście: Maciej Wróbel, wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego, Katarzyna Sobiech, Wicemarszałkini Województwa Warmińsko-Mazurskiego, oraz Karol Lizurej, Burmistrz Kętrzyna i gospodarz imprezy.
Święto było też pełne atrakcji dla rodzin z dziećmi. Najmłodsi chętnie uczestniczyli w festiwalach baniek mydlanych i kolorów, a także konkursach plastycznych z nagrodami. Na licznych stoiskach można było pomalować twarz, zrobić tymczasowy tatuaż czy zapleść kolorowe warkoczyki.

Część artystyczna wydarzenia dostarczyła wielu wrażeń dzięki występom lokalnych zespołów. Na scenie pojawili się m.in. chóry „Melodia” i „Złota Jesień”, a także zespół „Pląs” z Giżycka. Finałem dnia był komediowy spektakl w klimacie PRL-u zatytułowany „Dobrze, lepiej, katastrofa”.
Równolegle do głównych atrakcji odbywał się Smart Jarmark, prezentujący bogactwo regionalnych smaków i rękodzieła. Swoje produkty oferowali lokalni twórcy i producenci, m.in. Warsztat Terapii Zajęciowej przy Msnron w Kętrzynie, Koło Gospodyń Wiejskich „Skandawianki”, Pasieka Mazurska Dolina, Cukiernia „Pod Lipami” oraz wielu innych wystawców oferujących naturalne, tradycyjne i ekologiczne wyroby.

Wydarzenie zostało współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego w ramach konkursu „Organizacja wydarzeń regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną i lokalną oraz dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur w 2025 roku”, w ramach programu Warmia i Mazury. Zdrowe życie, czysty zysk.
red
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez