Kętrzyński sanepid przypomina o ptasiej grypie
2025-01-27 13:39:42(ost. akt: 2025-01-27 13:42:36)
Sanepid, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo przypomina o zasadach, które warto stosować na co dzień, zwłaszcza w kontekście ryzyka występowania ptasiej grypy.
Kętrzyński Sanepid przygotował praktyczne wskazówki w postaci pięciu kroków do bezpiecznej żywności, które warto stosować na co dzień:
1. Utrzymuj czystość – myj ręce, narzędzia kuchenne i powierzchnie robocze.
2. Oddzielaj surowe od ugotowanego – zapobiegaj przenoszeniu zanieczyszczeń.
3. Gotuj dokładnie – upewnij się, że mięso i jajka są dobrze ugotowane.
4. Przechowuj w odpowiedniej temperaturze – unikaj przechowywania żywności w temperaturze pokojowej.
5. Używaj bezpiecznej wody i świeżych produktów – dbaj o jakość składników.
2. Oddzielaj surowe od ugotowanego – zapobiegaj przenoszeniu zanieczyszczeń.
3. Gotuj dokładnie – upewnij się, że mięso i jajka są dobrze ugotowane.
4. Przechowuj w odpowiedniej temperaturze – unikaj przechowywania żywności w temperaturze pokojowej.
5. Używaj bezpiecznej wody i świeżych produktów – dbaj o jakość składników.
Te proste zasady pomagają chronić zdrowie nas wszystkich!
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez