Trener personalny radzi jak się odżywiać [przepis na pyszną zapiekankę rybną]
2016-11-12 07:31:14(ost. akt: 2016-11-09 12:52:42)
Tym razem nie będzie o ćwiczeniach, ubiorze czy mięśniach głębokich. Wraz z naszym redakcyjnym specjalistą od sportowego trybu życia przenosimy się do... kuchni. Dziś Patryk Dągowski, trener personalny z Iławy, prezentuje przepis na zdrowe i pożywne danie.
Wydaje Wam się, że dobra dieta musi być ohydna? Nic bardziej mylnego. Jak ze smacznego obiadu zrobić wersję fit, która zamiast zbędnych kilogramów w postaci tłuszczyku na brzuchu i boczkach da energię, witaminy, minerały i odpowiednią ilość białka, zdrowego tłuszczu i węglowodanów na resztę dnia? Wystarczy dodawać składniki z głową i zamiast np. pół kostki masła dodać łyżeczkę. Poniżej przepis już przerobiony na potrzeby fit ciałek całej rodziny.
Zapiekanka rybna z zielonymi warzywami i puree ziemniaczanym
- 125g wędzonego na gorąco łososia (ewentualnie pstrąga lub makreli)
- 800g ziemniaków
- 1 cukinia
- 1 brokuł
- ½ opakowania szpinaku
- natka pietruszki
- mleko
- łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- 125g wędzonego na gorąco łososia (ewentualnie pstrąga lub makreli)
- 800g ziemniaków
- 1 cukinia
- 1 brokuł
- ½ opakowania szpinaku
- natka pietruszki
- mleko
- łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Gotujemy ziemniaki, w tym czasie na patelnie wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i jeszcze na zimny dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Olej podgrzewamy pilnując, żeby czosnek nie zbrązowiał. Na patelnię wrzucamy szpinak, chwilę podsmażamy i dorzucany pokrojoną w talarki cukinię. Różyczki brokułu chwilę podgotowujemy.
Do ugotowanych ziemniaków wrzucamy łyżeczkę masła, dwie szczypty gałki muszkatołowej, posiekaną natkę pietruszki i wlewamy trochę mleka. Wszystko razem tłuczemy do uzyskania gładkiego puree. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Do żaroodpornego naczynia warstwami układamy: zielone warzywa, rozdrobnioną rybę, a wszystko przykrywamy pietruszkowym puree ziemniaczanym. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180stC piekarnika na 30min.
Fajnie wygląda? Zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej. Smacznego!
Pozdrawiam, Patryk Dągowski
Autor jest trenerem personalnym, instruktorem pływania, wielokrotnym uczestnikiem zawodów pływackich i triathlonowych
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez