KAC! Co robić, by mu zapobiec

2015-12-31 12:00:00(ost. akt: 2015-12-30 13:11:33)
Zdjęcie jest ilustracją do artykułu

Zdjęcie jest ilustracją do artykułu

Autor zdjęcia: Beata Szymańska

Szampańska impreza przed nami. Bywa, że dopada nas po niej zatrucie alkoholowe, zwyczajowo nazywane KACEM. Skąd się bierze i co robić, aby mu zapobiec... oraz jak pić, by alkohol nam nie zaszkodził - odpowiada Marta Olczak, dietetyk kliniczny.
Zatrucie alkoholowe powstaje na skutek działania wytwarzanych przez wątrobę enzymów – dehydrogenazy aldehydowej i dehydrogenazy alkoholowej. Enzymy te przekształcają spożyty alkohol w aldehyd i kwas octowy. Aldehyd octowy jest trujący. Odpowiada za zaczerwienie twarzy, wzrost ciśnienia tętniczego i przyspieszenie tętna podczas picia alkoholu, a później za mdłości i ból głowy. Z kolei kwas octowy oddziałuje na stan żołądka.

Po pierwsze: wyspać się
Przed rozpoczęciem picia należy się wyspać, a przed wyjściem z domu zjeść posiłek, który opóźni wchłanianie alkoholu. W trakcie picia warto robić przerwy między kolejnymi drinkami. Organizm potrzebuje czasu na wchłonięcie alkoholu do krwi. Optymalnym rozwiązaniem jest picie w tak zwanym międzyczasie niegazowanej wody, o której wypiciu też nie powinno się zapomnieć tuż przed snem (minimum 2 szklanki). Alkohol przyspiesza wydalanie wody z organizmu, stąd bierze się poranna suchość w ustach.

Nawodnić organizm

Po wstaniu z łóżka wskazane jest nawodnienie organizmu. Najlepiej nawadnia niegazowana woda mineralna. Do innych płynów, po które warto sięgnąć zaliczyć można:
• sok pomidorowy – bardzo dobre źródło potasu, „wypłukanego” z organizmu podczas picia alkoholu, a który m.in. reguluje napięcie mięśniowe, przewodnictwo nerwowe i rytm serca;
• soki z kiszonej kapusty, kiszonych ogórków i kiszonego buraka – stanowią dobre źródło witaminy C, witamin z grupy B, potasu, wapnia i żelaza. Zawarte w kiszonkach bakterie probiotyczne pozytywnie oddziałują na florę bakteryjną jelit i wspomagają usuwanie toksyn z organizmu;
• napary z mięty i rumianku - pomogą pozbyć się uczucia ociężałości w głowie i mdłości;
• fermentowane produkty mleczne (kefir, maślanka) – skutecznie gaszą pragnienie i zawierają bakterie probiotyczne, które pozytywnie oddziałują na funkcjonowanie przewodu pokarmowego;
• woda z miodem i cytryną – fruktoza zawarta w miodzie wspomaga metabolizm alkoholu, natomiast cytryna jest źródłem witaminy C.

Uniknij najczęstszych błędów
Do najczęściej popełnianych błędów skutkujących wystąpieniem zatrucia alkoholowego należą:
• picie drinków z napojami gazowanymi – dwutlenek węgla zawarty w napojach gazowanych przyspiesza wchłanianie alkoholu (etanolu);
• picie przez słomkę, sączenie i trzymanie alkoholu w ustach – część alkoholu (ok. 20%) wchłania się już w jamie ustnej;
• mieszanie alkoholi – zdaniem naukowców alkohole kolorowe szczególnie sprzyjają zatruciu alkoholowemu;
• łykanie leków uspokajających i nasennych tuż przed piciem alkoholu – skutkiem widocznym może być szybsze uczucie upicia, natomiast wewnętrznym duże obciążenie wątroby, które może doprowadzić do alkoholowego stłuszczenia wątroby;
• palenie papierosów podczas picia alkoholu – nikotyna usuwana jest z organizmu przy pomocy wątroby, podobnie jak alkohol, co sprawia, że ten organ jest bardzo obciążony i może sobie nie poradzić ze zwalczaniem dwóch używek jednocześnie.

Ciekawostka! Kobiety upijają się szybciej od mężczyzn. Budowa ciała kobiety różni się od budowy ciała mężczyzny. Kobiety cechują się większą zawartością tłuszczu w organizmie i mniejszą zawartością wody, stąd też stężenie alkoholu we krwi kobiety będzie większe po wypiciu tej samej dawki alkoholu. U płci pięknej także aktywność enzymów rozkładających alkohol jest niższa. Także kobiety miejcie się na baczności!
Życzę Wam szczęśliwego Nowego 2016 Roku ☺

Marta Olczak, dietetyk kliniczny


F. - Marta Olczak, dietetyk kliniczny
Fot. Archiwum


Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. I znów #1894368 | 83.9.*.* 1 sty 2016 04:04

    się nadupczyłem,że nie mogę trafić w litery ale łeb mnie nie boli. Od rana znów tankuję a po kacu ani widu ani słychu

    odpowiedz na ten komentarz

  2. Jak to co robić?! #1894238 | 83.9.*.* 31 gru 2015 19:09

    wcale nie trzeźwieć. Ja walę zawsze wszystko z podpałkami typu wszelkiego włączniei i żadnego kaca od 20 lat nie miałem

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5