[ZDJĘCIA] Bitwa Regionów w Szałkowie. Smaki Warmii, Mazur i Pomorza spotkały się na festynie z folklorem

2025-08-02 19:11:42(ost. akt: 2025-08-02 19:22:20)

Autor zdjęcia: Alina Laskowska

Plac w Szałkowie zamienił się 2 sierpnia w wielką kuchnię pod chmurką. Punktualnie w południe ruszył pierwszy etap ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów 2025”, połączony z XXVII Spotkaniami z Folklorem. Wstęp był wolny, a zapach tradycyjnych potraw i dźwięk ludowych kapel przyciągnęły mieszkańców oraz gości z całego powiatu.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa – objęło wydarzenie honorowym patronatem ministra Czesława Siekierskiego. Część kulinarna była jednocześnie regionalnymi eliminacjami „Bitwy Regionów”, ogólnopolskiego turnieju kół gospodyń wiejskich. Media relacjonujące imprezę to m.in. Polskie Radio Olsztyn, TVP 3 Olsztyn, TVP Info, „Gazeta Olsztyńska” i „Rolnicze ABC”.

Do rywalizacji stanęło kilkanaście kół i stowarzyszeń z Warmii, Mazur i Pomorza. Jury – w obecności publiczności – degustowało m.in. zupę rybną KGW Wsi Szwarcenowo, tradycyjne plince z pomoćką KGW Gorynianki Wodzianki oraz czarninę przygotowaną przez KGW Swojacy Butowiacy z Butowa. Smakosze ustawiali się też w kolejce po gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami z Pacółtowa, pstrąga pieczonego w ziołach serwowanego przez KGW w Klimach czy sandacza w porowej śmietanie autorstwa KGW Na Widelcu z Wikielca. Na stołach pojawiły się także duszona rencotzina na ziemniaczanych gofrach, karkówka zapiekana w młodej kapuście, kotlety ziemniaczane nadziewane i zupa gulaszowa z żołądków gęsich – pełna panorama smaków regionu.


Folkowe granie od południa do wieczora
Integralną częścią imprezy była sceniczna prezentacja kapel i zespołów ludowych. Publiczność bawiły m.in. Wrzos, Suse, Dzieci Ziemi Iławskiej, Ostródzianie, Anibabki, Kalina, Pomerania i Chór Moderato. Muzycy przywieźli wiązanki pieśni z Warmii, Mazur i Pomorza, nadając konkursowi atmosferę ludowego święta.
Sobotni festyn potwierdził, że tradycyjna kuchnia i żywa muzyka ludowa nadal potrafią przyciągnąć tłumy – zwłaszcza gdy zapachy i dźwięki współtworzą prawdziwie regionalne święto.


KGW WSI SZWARCENOWO
Zupa rybna

KGW GORYNIANKI WODZIANKI
Plince z pomočką

KGW W ULNOWIE
Zupa grzybowa-kurkowa z warzywami i makaronem, zabielana śmietaną

KGW ŁĄCZY NAS ŚLIWA W ŚLIWIE
Duszona rentozina na ziemniaczanym gofrze w towarzystwie świeżych warzyw

KGW W PACÓŁTOWIE
Gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami

KGW W BRZOZIU LUBAWSKIM
Zupa grzybowa z kluskami

KGW SWOJACY BUTOWIACY W BUTOWIE
Czarnina

KGW „MERYNOS” W OLBRACHTÓWKU
Zupa gulaszowa z żołądków gęsich

KGW W KLIMACH
Pstrąg pieczony w ziołach w towarzystwie rolady ziemniaczanej zawijanej w andrucie

STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU WSI KLIMY
Karkówka zapiekana w młodej kapuście

KGW NA WIDELCU W WIKIELCU
Mazurski sandacz w porowej śmietanie, z fasolką i ziemniakiem

STOWARZYSZENIE KGW W WONNIE
Gołąbki z dzika i czerwonej kapusty po Mazursku

KGW W ŁĘGOWIE
Kotlety ziemniaczane nadziewane

red.
ilawa@gazetaolsztynska.pl

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B