Aby grzybobranie było przyjemne, a przede wszystkim zdrowe
2022-09-26 08:53:11(ost. akt: 2022-09-26 08:59:38)
Grzybobranie to popularna forma spędzania wolnego czasu. Zarówno walory zapachowe, jak i smakowe sprawiają, że grzyby są chętnie spożywane przez ludzi. W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.
Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy i jest to jedyny sposób uniknięcia tragicznych konsekwencji spożycia grzybów trujących.
Udając się na grzybobranie należy kierować się poniższymi zasadami
„Dekalogiem grzybiarza”:
1. Nie zbieraj grzybów, jeśli ich nie znasz.
2. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z „siateczką”.
4. Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
5. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe grzyby.
6. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
7. Unikaj grzybów zbyt małych - trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie!
8. Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
9. Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
10. Nie identyfikuj grzybów próbując ich!
„Dekalogiem grzybiarza”:
1. Nie zbieraj grzybów, jeśli ich nie znasz.
2. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z „siateczką”.
4. Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
5. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe grzyby.
6. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
7. Unikaj grzybów zbyt małych - trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie!
8. Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
9. Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
10. Nie identyfikuj grzybów próbując ich!
Zatrucia grzybami
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
• nudności,
• wymioty,
• ból brzucha i głowy,
• podwyższona temperatura ciała.
• nudności,
• wymioty,
• ból brzucha i głowy,
• podwyższona temperatura ciała.
Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego. Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.
Pierwsza pomoc
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala. Czekając na pomoc medyczną należy sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Leczenie
Bardzo często pacjenci nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem grzybów i bagatelizują objawy. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci. Leczenie polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe.
Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni, a badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z grzybami, a nie tylko te, które mają objawy zatrucia.
Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni, a badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z grzybami, a nie tylko te, które mają objawy zatrucia.
Nie zaleca się jedzenia grzybów:
• kobietom w ciąży i karmiącym,
• dzieciom,
• osobom starszym,
• osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
• kobietom w ciąży i karmiącym,
• dzieciom,
• osobom starszym,
• osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
mat. PSSE Ełk
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez