Regionalne podróże kulinarne
2016-11-10 10:19:58(ost. akt: 2016-11-10 10:27:56)
Pizza, hot – dogi, chipsy, to produkty i potrawy dobrze znane dzieciom. Są popularne, często reklamowane w mediach i powszechnie dostępne. Wszystkie wywodzą się z obcych kultur i niespecjalnie służą naszemu zdrowiu.
Uczniowie klasy II b, w raz ze swoją wychowawczynią – p. J. Pabich, odbywali ostatnio kulinarne podróże w poszukiwaniu regionalnych smaków – pysznych i zdrowych. Najpierw dotarli do wiejskiej chaty w Szarejkach. Pod okiem gospodyni – pani Marty, upiekli chleb na zakwasie: odmierzali składniki, zagniatali ciasto, formowali chlebki, które według swojego gustu, posypywali różnymi ziarnami.
Dziecięce wypieki zajęły honorowe miejsce na rodzinnej kolacji w domu. Pobyt na Farmie Mazurskiej był też doskonałą okazją do zapoznania się z wiejskim inwentarzem. Wszyscy mieli okazję doić kozy i karmić króliki. W miniony wtorek dzieci gościły w Szkole Gastronomicznej , gdzie mogły poczuć się, jak prawdziwi mistrzowie rondla i patelni. Pod okiem specjalistów nauczyły się przyrządzać regionalną potrawę, pod nazwą „farszynki mazurskie”.
To taki rodzaj ziemniaczanego kotleta z mięsnym farszem. Uzupełnieniem dania była surówka z warzyw korzeniowych i pora. Danie było tak smaczne, że nawet klasowe niejadki zjadły całą porcję, nie mówiąc już o tym, że samo gotowanie było niesamowitą przyjemnością.
Regionalne podróże kulinarne okazały się niezwykle przyjemne, smaczne i zdrowe, bo opierały się wyłącznie na naturalnych składnikach. Dobre, bo nasze!
Joanna Pabich
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: SP4
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez