Przepisy Aleksandry Kobylańskiej: domowy fast food
2021-11-20 10:00:00(ost. akt: 2021-11-19 09:01:41)
Jest fajną alternatywą dla osób, którym trudno jest porzucić swoje ulubione jedzenie "na mieście". Samodzielne przygotowanie zapiekanek czy burgerów nie jest wielce czasochłonne, a daje dużo satysfakcji. Szukanie zamienników wpłynie korzystnie zarówno na nasze zdrowie, jak i samopoczucie. Spożycie typowego fast fooda "na mieście" od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, ale warto mieć też pod ręką przepisy na te zdrowsze wybory, które idealnie wkomponują się w codzienne menu.
Pod kątem psychodietetycznym jest to bardzo istotne, bo w pewien sposób możemy oszukać swój mózg. Gdy na diecie pojawiają się zachcianki to nie musimy od razu się rzucać na znane marki produkujące szybką żywności, bo możemy ją przygotować we własnym domu, o mniejszej wartości kalorycznej i zwiększonej ilości składników mineralnych, dodatkowo, wartym podkreślenia jest fakt, że dzięki temu będziemy eksperymentować we własnej kuchni, co w dłuższej perspektywie, będzie dla nas niezwykle korzystne.
Domowy fast food sprawdzi się nie tylko wśród osób zmagających się z odchudzaniem, ale również wśród dzieci, jak i osób zdrowych o prawidłowej masie ciała, choć zdecydowanie ułatwi on życie wszystkim osobom w trakcie diety. Zjedzenie domowego burgera zaspokoi zachciankę spożycia burgera "na mieście', który jest zazwyczaj pozbawiony wartości odżywczych.
Przepisy:
Domowe frytki
składniki na 2 porcje:
-ziemniaki 0,5kg
-olej rzepakowy 15ml
-papryka wędzona, czosnek granulowany, sól ziołowa
Domowe frytki
składniki na 2 porcje:
-ziemniaki 0,5kg
-olej rzepakowy 15ml
-papryka wędzona, czosnek granulowany, sól ziołowa
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć (można je obrać lub zostawić w łupinkach) i pokroić na kształt frytek. Pokrojone ziemniaki przyprawić i skropić olejem. Piec w 200 stopniach przez około 30-35 minut (do chrupkości).
Ziemniaki dokładnie umyć (można je obrać lub zostawić w łupinkach) i pokroić na kształt frytek. Pokrojone ziemniaki przyprawić i skropić olejem. Piec w 200 stopniach przez około 30-35 minut (do chrupkości).
Zapiekanki
składniki na 2 porcje:
-półbagietka
-ser żółty w kostce 100g
-pieczarki 100g
-masło 10g
-czosnek granulowany
składniki na 2 porcje:
-półbagietka
-ser żółty w kostce 100g
-pieczarki 100g
-masło 10g
-czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce, przełożyć je do miseczki. Ser zetrzeć na tarce i również przełożyć go do miseczki. Półbagietkę przekroić wzdłuż i posmarować masłem, następnie na połówkach wyłożyć pieczarki, przyprawić czosnkiem granulowanym i ułożyć warstwę sera. Piec około 8 minut w 180 stopniach.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce, przełożyć je do miseczki. Ser zetrzeć na tarce i również przełożyć go do miseczki. Półbagietkę przekroić wzdłuż i posmarować masłem, następnie na połówkach wyłożyć pieczarki, przyprawić czosnkiem granulowanym i ułożyć warstwę sera. Piec około 8 minut w 180 stopniach.
Domowy kebab
składniki na 2 porcje:
-2 chlebki tureckie, pita (ewentualnie dwa placki tortilli)
-pierś kurczaka 150g
-surówka z białej kapusty 150g (kupna)
-majonez 2 łyżki
-czosnek 4 ząbki
-olej rzepakowy 10ml
-papryka słodka, papryka ostra, oregano, pieprz ziołowy, sól czosnkowa
składniki na 2 porcje:
-2 chlebki tureckie, pita (ewentualnie dwa placki tortilli)
-pierś kurczaka 150g
-surówka z białej kapusty 150g (kupna)
-majonez 2 łyżki
-czosnek 4 ząbki
-olej rzepakowy 10ml
-papryka słodka, papryka ostra, oregano, pieprz ziołowy, sól czosnkowa
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w niewielkie kawałki, przyprawić i dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju do miękkości. Czosnek posiekać, połączyć z majonezem i odrobiną pieprzu. Do środka chlebków dodać sos czosnkowy, surówkę i przygotowane mięso. Zwinąć na kształt kebaba.
Mięso pokroić w niewielkie kawałki, przyprawić i dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju do miękkości. Czosnek posiekać, połączyć z majonezem i odrobiną pieprzu. Do środka chlebków dodać sos czosnkowy, surówkę i przygotowane mięso. Zwinąć na kształt kebaba.
Aleksandra Kobylańska
Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularno naukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez