Dieta na lato
2021-06-27 16:00:00(ost. akt: 2021-06-24 11:40:02)
Warto zmieniać sposób swojego żywienia w zależności od pory roku i warunków panujących za oknem. Istnieje wiele produktów, które rozgrzewają organizm oraz takich, które go wychładzają. Podczas upałów warto postawić na tę drugą grupę. Lekkie modyfikacje naszych dań wpłyną korzystnie zarówno na nasze samopoczucie, jak i ciało.
Termiką pokarmów pomagamy sobie od wewnątrz w letnie dni. Lato to również sezon na wiele owoców, które w różnych kompozycjach wpływają na nas pozytywnie. Dodatkowo, gdy za oknem mocno świeci słońce i panują wysokie temperatury często mamy mniejszy apetyt, dlatego warto kombinować w swoim dziennym menu, by zadbać o swój organizm.
Latem warto postawić na nabiał, cytrusy, koktajle czy chłodniki. Mamy ogromne możliwości wyboru chłodnych dań i warto z nich korzystać. Gotowane warzywa do obiadu możemy wymienić na surowe lub kiszone. Gorące zupy zastępujmy chłodnikami. Pamiętajmy też o prawidłowym nawodnieniu. Latem nasze zapotrzebowanie się zwiększa. Nie czekajmy, na moment aż poczujemy pragnienie, tylko je wyprzedzajmy pijąc co jakiś czas kilka łyków wody.
Latem warto postawić na nabiał, cytrusy, koktajle czy chłodniki. Mamy ogromne możliwości wyboru chłodnych dań i warto z nich korzystać. Gotowane warzywa do obiadu możemy wymienić na surowe lub kiszone. Gorące zupy zastępujmy chłodnikami. Pamiętajmy też o prawidłowym nawodnieniu. Latem nasze zapotrzebowanie się zwiększa. Nie czekajmy, na moment aż poczujemy pragnienie, tylko je wyprzedzajmy pijąc co jakiś czas kilka łyków wody.
Letnie przepisy:
Koktajl ananas-mango
składniki:
-mrożony ananas i mango 200g
-mleko 3,2% tłuszczu 200 ml
-wiórki kokosowe łyżeczka
-mrożony ananas i mango 200g
-mleko 3,2% tłuszczu 200 ml
-wiórki kokosowe łyżeczka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ze sobą zmiksować.
Wszystkie składniki ze sobą zmiksować.
Zupa a'la tatziki
składniki:
-jogurt grecki 200ml
-ogórek gruntowy 2 sztuki
-czosnek ząbek
-bagietka 80g
-oliwa 5ml
-sól i pieprz świeżo mielony
-jogurt grecki 200ml
-ogórek gruntowy 2 sztuki
-czosnek ząbek
-bagietka 80g
-oliwa 5ml
-sól i pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokroić w kromki i podpiec w temperaturze 180 stopni ok 5 minut. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce, połączyć je z posiekanym czosnkiem i przyprawami. Wierzch zupy skropić oliwą i podać z grzankami.
Bagietkę pokroić w kromki i podpiec w temperaturze 180 stopni ok 5 minut. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce, połączyć je z posiekanym czosnkiem i przyprawami. Wierzch zupy skropić oliwą i podać z grzankami.
Sałatka z malinami i camembertem
![Obrazek w tresci](https://m.wm.pl/2021/06/orig/120302931-1106053916480722-5016395778406537715-n-732348.jpg)
składniki:
-miks sałat 50g
-maliny 50g
-camembert 50g
-czerwona cebula 30g
-pomidorki koktajlowe 70g
-oliwa 10ml
-pieprz świeżo mielony, zioła toskańskie
-miks sałat 50g
-maliny 50g
-camembert 50g
-czerwona cebula 30g
-pomidorki koktajlowe 70g
-oliwa 10ml
-pieprz świeżo mielony, zioła toskańskie
Sposób przygotowania:
Na miksie sałat ułożyć połówki pomidorków, krążki cebuli, maliny i kawałki camemberta. Przyprawić pieprzem oraz ziołami, a następnie skropić oliwą.
Na miksie sałat ułożyć połówki pomidorków, krążki cebuli, maliny i kawałki camemberta. Przyprawić pieprzem oraz ziołami, a następnie skropić oliwą.
Makaron z truskawkami i twarożkiem
składniki:
-makaron świderki 60g
-ser twarogowy chudy 80g
-skyr naturalny 50ml
-truskawki 200g
-cukier wanilinowy 5g
-makaron świderki 60g
-ser twarogowy chudy 80g
-skyr naturalny 50ml
-truskawki 200g
-cukier wanilinowy 5g
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Twaróg, skyr i cukier połączyć ze sobą. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Na makaron wyłożyć twarożek i truskawki.
Makaron ugotować al dente. Twaróg, skyr i cukier połączyć ze sobą. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Na makaron wyłożyć twarożek i truskawki.
Domowa lemoniada:
-woda gazowana lub niegazowana 1,5l
-cytryna, 2 sztuki
-limonka
-miód 2 łyżki
-liście świeżej mięty
-kostki lodu
Sposób przygotowania:
Z jednej cytryny wycisnąć sok i połączyć ją z wodą, miodem i kostkami lodu. Liście mięty ugnieść w dłoniach (w celu wydobycia aromatu) a następnie dodać do lemoniady razem z kawałkami cytryny i limonki.
Z jednej cytryny wycisnąć sok i połączyć ją z wodą, miodem i kostkami lodu. Liście mięty ugnieść w dłoniach (w celu wydobycia aromatu) a następnie dodać do lemoniady razem z kawałkami cytryny i limonki.
![Obrazek w tresci](https://m.wm.pl/2021/03/orig/151589492-507606753972496-8919510840085783292-n-1-690977.jpg)
Aleksandra Kobylańska
Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)