GazetaOlsztynska.pl
9 czerwca 2025, Poniedziałek
imieniny: Anny-Marii, Felicjana, Sławoja
  • 15°C
    Olsztyn

Unia Europejska
GazetaOlsztynska.pl
    • Artykuły
GazetaOlsztynska.pl
  • Artykuły
Dodaj: Artykuł Ogłoszenie
PODZIEL SIĘ

Pod ręką, czyli w odpowiednim miejscu

2019-01-17 14:54:15(ost. akt: 2019-01-17 14:59:52)
Kuchnia KAM

Kuchnia KAM

Choć na przestrzeni ostatnich dekad kuchnia znacznie zmieniła swoje oblicze, otwierając się na część dzienną i przybierając bardziej reprezentacyjny charakter, nadal kojarzy się z jedzeniem, jego przygotowywaniem i przechowywaniem. To w kuchni magazynowana jest żywność, dlatego aranżując jej wnętrze należy zadbać o odpowiednie miejsce do przechowywania zapasów. A jak zorganizować wygodną strefę przechowywania zapasów w kuchni?

Warto przeczytać

  • Jak nie Rosjanie, to kto?
  • Jesteście gotowi na niezapomnianą przygodę?
  • Rodzina jest jego całym światem
— Nawet gdy nie możemy pozwolić sobie na osobną, wydzieloną spiżarnię, możemy zaaranżować funkcjonalną i wygodną strefę przechowywania, która będzie wygodna, łatwo dostępna i ergonomicznie zaprojektowana — wyjaśnia Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka znanego producenta mebli kuchennych.

Podstawową zasadą w organizacji strefy przechowywania jest łatwy dostęp do zapasów. Pod ręką wcale jednak nie oznacza na wierzchu, tylko w odpowiednim miejscu. W roli domowego „magazynu żywności” idealnie sprawdzi się szuflada. Po jej wysunięciu mamy wygodny dostęp do całego wnętrza i — w przeciwieństwie do szafki z półkami — nie musimy przekopywać się przez kolejne rzędy produktów w poszukiwaniu tego właściwego. Bez problemu sięgniemy nawet do najdalej poukładanych kartonów, opakowań, słoiczków czy butelek. Nowoczesne szuflady są wytrzymałe na obciążenie, dzięki czemu można w nich bez obaw przechowywać nawet znaczne ilości zapasów.

Kuchnia KAM

Spory potencjał do przechowywania kryje się również w pojemnych szafkach narożnych, pod warunkiem, że tradycyjne półki z mało komfortowym dostępem zastąpimy szufladami z pełnym wysuwem. Pozwoli to optymalnie wykorzystać cenną przestrzeń narożnika, a jednocześnie znacznie poprawi wygodę jego użytkowania. Wystarczy wysunąć szufladę, by zyskać nieograniczony dostęp do całej jej zawartości.

Funkcję kuchennej spiżarni często przejmują szafki wyposażone w system cargo. Wysuwane półki-kosze nie zajmują dużo miejsca, a są bardzo pakowne. Dzięki nowoczesnym prowadnicom, na których montowane są kosze cargo, nawet z dużym obciążeniem wysuną się łatwo i delikatnie. W ten sposób mamy wszystko pod ręką i w zasięgu wzroku.

Kuchnia KAM

— Cargo pozwala efektywnie zagospodarować potencjał miejsc, w których nie ma możliwości zaprojektowania typowych szafek. To również bardzo wygodne rozwiązanie w przypadku wysokiej zabudowy, która w nowoczesnych aranżacjach kuchennych coraz częściej pełni funkcję spiżarni. Tradycyjne półki znacznie utrudniałyby dostęp do zapasów, a dzięki systemowi cargo można jednym ruchem wysunąć całą zawartość szafki — zapewnia projektantka. — Planując strefę przechowywania w wysokiej zabudowie, nie marnujemy czasu na szukanie produktów w kilku miejscach, bo wszystko mamy zgromadzone w jednej szafie.

Kuchnia KAM

Ułatw sobie pracę, czyli sprawna organizacja

Żywność, którą kupujemy na zapas, aby mieć w zanadrzu niezbędne produkty, nie tylko trzeba gdzieś przechować, ale przejrzyście pogrupować, aby ułatwić sobie codzienną pracę w kuchni. W sprawnym zorganizowaniu zapasów niezwykle przydatne będą systemy porządkujące do szuflad. Zapobiegną przesuwaniu się produktów i pozwolą utrzymać wszystko w należytym porządku.
Można również skutecznie zapanować nad różnorodnością asortymentu, dostosowując wysokość szuflad do wielkości przechowywanych produktów.

— Optymalnym rozwiązaniem, do którego przekonali się już użytkownicy systemów mebli kuchennych KAMmoduł i KAMduo ML, jest optymalne dopasowanie wysokości szuflad do wielkości opakowań produktów, które będą w nich przechowywane — podpowiada z kolei Andrzej Tomasiak, właściciel salonu mebli kuchennych w Olsztynie. — Pozwala to ergonomicznie spożytkować potencjał dostępnej przestrzeni, ale również ułatwia posegregowanie różnych typów produktów. Łatwiej będzie nam zapanować nad niedużymi torbeczkami z przyprawami, jeżeli umieścimy je w niskiej szufladzie, a większe kartoniki czy butelki pogrupujemy w szufladzie wysokiej.

Przechowywanie zapasów żywności w pojemnych, wytrzymałych szufladach czy w szafkach z systemem cargo ma również tę zaletę, że niezależnie od obciążenia, otwarcie mebla nie wymaga użycia siły — wystarczy pociągnąć za front, a wraz z nim wysunie się zawartość szafki czy szuflady.
Kuchnia KAM

Subskrybuj "Gazetę Olsztyńską" na Google News
Tagi:
kuchnia przechowywanie cargo szuflady KAM
PODZIEL SIĘ

Komentarze (0)

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zaloguj się lub wejdź przez FB

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B

Galindia Sp. z o.o. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich w ramach działania 1.5 Dotacje na kapitał obrotowy Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020.
Galindia Spółka z o.o. uzyskała Subwencję Finansową - podmiotem udzielającym wsparcie był PFR.

Unia Europejska

VISA MASTER CARD