Jak właściwie wykorzystać lodówkę?
2015-07-30 12:00:00(ost. akt: 2015-07-29 14:25:59)
Podczas lata warto przypomnieć sobie, jak właściwie użytkować lodówkę. Bo okazuje się, że to tylko z pozoru prosta sprawa.
Przede wszystkim należy zdać sobie sprawę z tego, że każda półka przeznaczona jest w niej do czegoś innego. Związane jest to z temperaturą, która panuje w danym miejscu. Zimne powietrze opada na dół, dlatego w górnej części lodówki przechowujemy produkty takie jak dżemy, powidła czy ciasta. Miejsce to dedykowane jest również dla przetworów mlecznych, bo zbyt niskie temperatury mogłyby je zakwasić. Dla większości z nas prawdziwą bolączką jest przechowywanie masła. Powinniśmy przechowywać je więc z przodu, na górnej półce, gdzie panuje najwyższa temperatura. Wówczas nie będzie schłodzone na kość. Środkowe półki przeznaczone są dla nabiału oraz wędlin, a najniższe, gdzie panuje najniższa temperatura, dla mięsa oraz ryb, które powinniśmy spożyć jak najszybciej. A co z półkami zamontowanymi na drzwiach lodówki? Te nadają się do przechowywania ketchupów, musztard, majonezów oraz olejów i jajek.
woj
Komentarze (0)
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez