Piknik z gęsiną w roli głównej po raz trzynasty

2016-07-18 19:55:12(ost. akt: 2016-07-18 20:45:59)
Po wręczeniu nagród w konkursie kulinarnym

Po wręczeniu nagród w konkursie kulinarnym

Autor zdjęcia: Stanisław R. Ulatowski

Amfiteatr w Biskupcu Pomorskim w minioną niedzielę odwiedziło kilka tysięcy gości, którzy przybyli na doroczne Święto Gęsi. Była to trzynasta edycja, której organizatorem od początku jest Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi i Krystyna Ziejewska, prezes stowarzyszenia przy współpracy wójta biskupieckiej gminy.
W przeddzień Święta Gęsi w biskupieckim ośrodku kultury odbyła się konferencja dla producentów rolnych i wszystkich innych zainteresowanych z udziałem specjalistów różnych branż związanych z branżą drobiarską. Mówiono m.in. o wpływie systemów pakowania mięsa na jakość surowych i wędzonych filetów z gęsi, a także o walorach i wartości gęsiny oraz tłuszczu gęsiego. Na koniec przeprowadzone zostały warsztaty kulinarne z degustacją.

Drugiego dnia, na tych, którzy zdecydowali się spędzić czas na Święcie Gęsi będzie czekały atrakcje artystyczne i kulinarne.
Po otwarciu festynu i przywitaniu gości, rozpoczął się konkurs kulinarny z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich. Przygotowane potrawy ocenili (wylosowani z pomocą wyrzucanych piłeczek), przedstawiciele publiczności. Degustacja gęsich przysmaków przez jurorów przyniosła pierwsze miejsce i puchar w konkursie paniom z KGW w Krotoszynach, natomiast drugie miejsce przypadło KGW w Łąkorzu. Trzecie miejsce otrzymały panie z KGW w Osetnie. Pozostałe koła wyróżniono.

Kilka wejść mieli artyści prezentujący Biesiadę Frantowską a następnie na estradzie pojawi się zespół Get Light. Jednak wszyscy czekali z niecierpliwością na gwiazdę wieczoru — Elektryczne Gitary. Jako ostatni na tegorocznym Święcie Gęsi zagrał zespół CamaSutra, przy którym można było potańczyć w rytmie disco pod chmurką.

Podczas imprezy wszyscy chętni mogli skosztować z darmowych degustacji przysmaków z gęsiny. Był m.in. gulasz i galaretki z żołądków oraz gęsie wędliny, mięsa smażone i pasztety. Kto nie skorzystał z takiej okazji, mógł zrobić zakupy w sklepiku z gęsimi specjałami. Z informacji Krystyny Ziejewskiej dowiedzieliśmy się, że impreza w Biskupcu została dofinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Patronat medialny nad świętem sprawowała „Gazeta Nowomiejska”. ul


Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Madzia #2029636 | 188.146.*.* 19 lip 2016 21:20

    szału nie było...

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz

  2. iza #2029322 | 83.6.*.* 19 lip 2016 13:46

    Wszystko OK tylko dlaczego wystepy tych gwiazd byly tak pozno?

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5