Festiwal Chleba Ziemi Lubawskiej — święto tradycji i smaku

2025-07-07 13:58:02(ost. akt: 2025-07-07 14:05:08)
Pokaz mielenia ziarna przygotowany przez Krzysztofa Bukowskiego, pasjonata dawnego młynarstwa

Pokaz mielenia ziarna przygotowany przez Krzysztofa Bukowskiego, pasjonata dawnego młynarstwa

Autor zdjęcia: Stanisław R. Ulatowski

Łąkorz gościł XI Festiwal Chleba Ziemi Lubawskiej, zorganizowany z inicjatywy Jana Ostrowskiego, lokalnego społecznika i kustosza Muzeum Lokalnego. Wydarzenie przyciągnęło wielu gości, a szczególnie pasjonatów wypieków i miłośników regionalnych tradycji, tworząc niezapomnianą atmosferę wspólnego świętowania.
Jednym z głównych punktów programu był konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku, do którego zgłosiło się aż 13 uczestników. Każdy z nich zaprezentował własnoręcznie wypieczony bochenek, przygotowany z mąki pochodzącej z Młyna w Rynku – cenionej lokalnej firmy, która od pokoleń dostarcza surowce najwyższej jakości.
Wypieki oceniało jury w składzie: Katarzyna Stefańska, Joanna Ochlak, Wojciech Dąbrowski oraz Jan Skuzjus. Podczas degustacji i oceny brano pod uwagę osiem kryteriów m. in. wygląd bochenka, chrupkość skórki, zapach, struktura miękiszu, smak, oryginalność receptury, stopień wypieczenia oraz ogólne wrażenie estetyczne.
Po podsumowaniu punktów wszystkich jurorów okazało się, że tegoroczny konkurs wygrała Anna Linowiecka. Drugie miejsce przypadło Tadeuszowi Grzywaczowi a trzecie Michałowi Grzywaczowi. Trzy pierwsze miejsca nagrodzone zostały m.in. statuetkami „Gazety Nowomiejskiej” - patrona medialnego festiwalu. Komisja przyznała też wyróżnienie. Otrzymała je Teresa Dobek.
Za przewodniczącą jury przedstawiamy osoby, które przystąpiły do konkursu chlebów: Krystyna Szymańska, Anna Linowiecka, Małgorzata Szustak, Irmina Mościcka, Mirosław Dąbrowski, Wiktoria Mościcka, Halina Turulska, Teresa Dobek, Elwira Getka, Tadeusz Grzywacz, Michał Grzywacz, Halina Karaś i Alicja Zawadzka.
Festiwalowi Chleba towarzyszył pokaz mielenia ziarna. Ciekawą prezentację przygotował Krzysztof Bukowski, pasjonat dawnego młynarstwa i Społeczny Opiekun Zabytków, który przyjechał z terenu gminy Dobre na Kujawach.
Festiwal nie tylko promował lokalną kuchnię i tradycje wypieku chleba, ale również integrował społeczność, pokazując, jak ważne jest pielęgnowanie dziedzictwa kulturowego regionu. Dzięki zaangażowaniu Jana Ostrowskiego i wsparciu lokalnych instytucji, wydarzenie zapisało się jako jedna z najciekawszych inicjatyw kulinarno-kulturalnych w powiecie nowomiejskim.
Stanisław R. Ulatowski

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B