Marchewkowe powidła pani Ewy
2017-09-29 13:24:52(ost. akt: 2017-09-29 13:37:04)
Tegoroczny urodzaj marchwi sprawił, że pani Ewa Joanna Pisarek z Bartoszyc postanowiła jakoś te warzywa wykorzystać i zrobiła z nich pyszne powidła. Przepisem (za namową) podzieliła się z nami. Spróbujcie także wy.
Składniki:
- 1,5 - 2 kg marchewki (po obraniu)
- 1 kg cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 2 średnie jabłka
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 opakowanie dżemiksu
- szczypta kwasku cytrynowego
- 1,5 - 2 kg marchewki (po obraniu)
- 1 kg cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 2 średnie jabłka
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 opakowanie dżemiksu
- szczypta kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Obraną marchew ścieramy na drobnych oczkach robotem lub ręcznie, przekładamy do garnka z grubym dnem (najlepiej z powłoką teflonową, aby nie przywierało), dolewamy na początek pół szklanki wody i zaczynamy gotować.
Obraną marchew ścieramy na drobnych oczkach robotem lub ręcznie, przekładamy do garnka z grubym dnem (najlepiej z powłoką teflonową, aby nie przywierało), dolewamy na początek pół szklanki wody i zaczynamy gotować.
W trakcie dosypujemy cukier i mieszamy, aż marchew się zeszkli.Następnie możemy zgasić ogień i przygotować cytrusy.
Pomarańczę i cytrynę uprzednio wyszorowane i wypłukane ocieramy ze skórek i skórki wrzucamy do marchwi. Miąższ kroimy na małe kawałki i dodajemy do całości, dodajemy kawałki jabłka i gotujemy mieszając.
Zdejmujemy z ognia. Gdy będzie chłodniejsze, miksujemy blenderem do konsystencji kremu. dodajemy stopniowo galaretkę w proszku, cynamon i dżemiks,
Zaczynamy ponownie gotować. Gdy będzie bardzo gorące nakładamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe.
Życzymy smacznego!
and
Jeśli macie własne przepisy na dania, którymi chcecie się pochwalić przesyłajcie je do nas na adres: bartoszyce@gazetaolsztynska.pl
W trakcie przygotowania zróbcie zdjęcia umieścimy je wówczas w galerii.
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez