Te inne potrawy można było posmakować, a przynajmniej obejrzeć i powąchać na konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
A oto lista laureatów:
Kategoria na najlepszy produkt regionalny
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
I nagroda
Chleb żytni razowy z pełnego ziarna, Elżbieta i Jerzy Klemarewscy, Gospodarstwo agroturystyczne "Młynek" w Płocicznie k. Ełku
Chleb orkiszowy, Danuta Olszewska, Piekarnia "Delicja" w Pieniężnie
II nagroda
Chleb orkiszowy, Teresa Kapturkiewicz, Dom gościnny "Leśna ostoja" w Dągu k. Łukty
III nagroda
Chleb tatarski, Janina Hadała, Wargielity k. Bartoszyc
Brukowce mazurskie, Jan Ostrowski, Łąkorz
Wyróżnienie
Ciasto piaskowe - zaparzane, Marianna Koss, Gospodarstwo agroturystyczne "Siedlisko na Półwyspie", Wierzba, k. Rucianego Nidy
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
I nagroda
Węgorz wędzony w skórce, Jarosław Parol Tradycyjna Wędzarnia Warmińska, Kaborno k. Szczytna
II nagroda
Mazurska kiełbasa wędzona, Zbigniew Kozak, "Miłkówka" i S-ka Spółka Jawna, Ruda k. Miłki
III nagroda
Wędzonka warmińska, Bernadetta Kruszyńska, Rudzienice
Szynka Staropolska, Wiesław Dreszler, Wytwórnia wędlin Nowe Miasto Lubawskie
Wyróżnienie
Półgęsek, Eulalia Margota Paszkiewicz, "Margot" Wilkasy k. Giżycka
Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
I nagroda
"Bärenfang" niedźwiedziówka mazurska nalewka Zbigniew Kozak i S-ka Spółka Jawna, Ruda k. Miłki
II nagroda Domowe wino aroniowe, Magdalena i Paweł Wilk, gospodarstwo agroturystyczne "Zatoka Wilków" Makosieje k. Kalinowa
III nagroda
-
Wyróżnienie
Nalewka wiśniowa z jałowcem, Eulalia Margota Paszkiewicz, "Margot" Wilkasy k. Giżycka
Inne produkty mieszane
I nagroda
-
II nagroda Gołąbki na liściach kiszonej kapusty, Teresa Brodowska, Gospodarstwo agroturystyczne, Prawdowo k. Mikołajek
III nagroda
-
Wyróżnienie Gołąbki wigilijne, Elżbieta Aftyka
Nominacje do nagrody "Perła 2008"
Szczupak faszerowany pod auszpikiem Dorota Rakowska, Zajazd Rado w Orzyszu
Podpłomyk, Grzegorz Winiarek, Zajazd Tusinek
Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
część gastronomiczna
I miejsce zajęła - Firma gastronomiczna "Krys - Stan" s.c. Krystyna i Stanisław Dziodko
Za zupę rybną z węgorza i sakiewki z sarniny z grzybami leśnymi
II miejsce zajęła - Zajazd "Tusinek" Grzegorz Winiarek
Za zupę grzybową z leśnych grzybów i ołatki ziemniaczane z żurawiną
III miejsce zajęła - Gospodarstwo agroturystyczne "Siedlisko na półwyspie" Marianna Koss
za zupę grzybową Marianny krokiety ze szczupaka po mazursku
Wyróżnienie
Agrint sp z o.o., Alicja Eidtner
Za zupę czarninę i kaczkę w kapuście
Nominacje do nagrody "Perła 2008"
- Zupa rybna z węgorza - Firma gastronomiczna "Krys - Stan" s.c. Krystyna i Stanisław Dziodko
- Krokiety ze szczupaka po mazursku - Gospodarstwo agroturystyczne "Siedlisko na półwyspie" Marianna Koss
- Zupa chlebowa - Dom gościnny "Leśna Ostoja" Teresa Kapturkiewicz
Kategoria na najlepszy produkt regionalny
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
I nagroda
Chleb żytni razowy z pełnego ziarna, Elżbieta i Jerzy Klemarewscy, Gospodarstwo agroturystyczne "Młynek" w Płocicznie k. Ełku
Chleb orkiszowy, Danuta Olszewska, Piekarnia "Delicja" w Pieniężnie
II nagroda
Chleb orkiszowy, Teresa Kapturkiewicz, Dom gościnny "Leśna ostoja" w Dągu k. Łukty
III nagroda
Chleb tatarski, Janina Hadała, Wargielity k. Bartoszyc
Brukowce mazurskie, Jan Ostrowski, Łąkorz
Wyróżnienie
Ciasto piaskowe - zaparzane, Marianna Koss, Gospodarstwo agroturystyczne "Siedlisko na Półwyspie", Wierzba, k. Rucianego Nidy
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
I nagroda
Węgorz wędzony w skórce, Jarosław Parol Tradycyjna Wędzarnia Warmińska, Kaborno k. Szczytna
II nagroda
Mazurska kiełbasa wędzona, Zbigniew Kozak, "Miłkówka" i S-ka Spółka Jawna, Ruda k. Miłki
III nagroda
Wędzonka warmińska, Bernadetta Kruszyńska, Rudzienice
Szynka Staropolska, Wiesław Dreszler, Wytwórnia wędlin Nowe Miasto Lubawskie
Wyróżnienie
Półgęsek, Eulalia Margota Paszkiewicz, "Margot" Wilkasy k. Giżycka
Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
I nagroda
"Bärenfang" niedźwiedziówka mazurska nalewka Zbigniew Kozak i S-ka Spółka Jawna, Ruda k. Miłki
II nagroda Domowe wino aroniowe, Magdalena i Paweł Wilk, gospodarstwo agroturystyczne "Zatoka Wilków" Makosieje k. Kalinowa
III nagroda
-
Wyróżnienie
Nalewka wiśniowa z jałowcem, Eulalia Margota Paszkiewicz, "Margot" Wilkasy k. Giżycka
Inne produkty mieszane
I nagroda
-
II nagroda Gołąbki na liściach kiszonej kapusty, Teresa Brodowska, Gospodarstwo agroturystyczne, Prawdowo k. Mikołajek
III nagroda
-
Wyróżnienie Gołąbki wigilijne, Elżbieta Aftyka
Nominacje do nagrody "Perła 2008"
Szczupak faszerowany pod auszpikiem Dorota Rakowska, Zajazd Rado w Orzyszu
Podpłomyk, Grzegorz Winiarek, Zajazd Tusinek
Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
część gastronomiczna
I miejsce zajęła - Firma gastronomiczna "Krys - Stan" s.c. Krystyna i Stanisław Dziodko
Za zupę rybną z węgorza i sakiewki z sarniny z grzybami leśnymi
II miejsce zajęła - Zajazd "Tusinek" Grzegorz Winiarek
Za zupę grzybową z leśnych grzybów i ołatki ziemniaczane z żurawiną
III miejsce zajęła - Gospodarstwo agroturystyczne "Siedlisko na półwyspie" Marianna Koss
za zupę grzybową Marianny krokiety ze szczupaka po mazursku
Wyróżnienie
Agrint sp z o.o., Alicja Eidtner
Za zupę czarninę i kaczkę w kapuście
Nominacje do nagrody "Perła 2008"
- Zupa rybna z węgorza - Firma gastronomiczna "Krys - Stan" s.c. Krystyna i Stanisław Dziodko
- Krokiety ze szczupaka po mazursku - Gospodarstwo agroturystyczne "Siedlisko na półwyspie" Marianna Koss
- Zupa chlebowa - Dom gościnny "Leśna Ostoja" Teresa Kapturkiewicz