Półgęsek, niedźwiedziówka i sakiewki z sarniny

2008-08-11 00:00:00

Te inne potrawy można było posmakować, a przynajmniej obejrzeć i powąchać na konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

A oto lista laureatów:


Kategoria na najlepszy produkt regionalny


Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

I nagroda

Chleb żytni razowy z pełnego ziarna, Elżbieta i Jerzy Klemarewscy, Gospodarstwo agroturystyczne "Młynek" w Płocicznie k. Ełku

Chleb orkiszowy, Danuta Olszewska, Piekarnia "Delicja" w Pieniężnie

II nagroda

Chleb orkiszowy, Teresa Kapturkiewicz, Dom gościnny "Leśna ostoja" w Dągu k. Łukty

III nagroda

Chleb tatarski, Janina Hadała, Wargielity k. Bartoszyc

Brukowce mazurskie, Jan Ostrowski, Łąkorz

Wyróżnienie

Ciasto piaskowe - zaparzane, Marianna Koss, Gospodarstwo agroturystyczne "Siedlisko na Półwyspie", Wierzba, k. Rucianego Nidy



Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

I nagroda

Węgorz wędzony w skórce, Jarosław Parol Tradycyjna Wędzarnia Warmińska, Kaborno k. Szczytna

II nagroda

Mazurska kiełbasa wędzona, Zbigniew Kozak, "Miłkówka" i S-ka Spółka Jawna, Ruda k. Miłki

III nagroda

Wędzonka warmińska, Bernadetta Kruszyńska, Rudzienice

Szynka Staropolska, Wiesław Dreszler, Wytwórnia wędlin Nowe Miasto Lubawskie

Wyróżnienie

Półgęsek, Eulalia Margota Paszkiewicz, "Margot" Wilkasy k. Giżycka



Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)

I nagroda

"Bärenfang" niedźwiedziówka mazurska nalewka Zbigniew Kozak i S-ka Spółka Jawna, Ruda k. Miłki

II nagroda Domowe wino aroniowe, Magdalena i Paweł Wilk, gospodarstwo agroturystyczne "Zatoka Wilków" Makosieje k. Kalinowa

III nagroda

-

Wyróżnienie

Nalewka wiśniowa z jałowcem, Eulalia Margota Paszkiewicz, "Margot" Wilkasy k. Giżycka

Inne produkty mieszane

I nagroda

-

II nagroda Gołąbki na liściach kiszonej kapusty, Teresa Brodowska, Gospodarstwo agroturystyczne, Prawdowo k. Mikołajek

III nagroda

-

Wyróżnienie Gołąbki wigilijne, Elżbieta Aftyka



Nominacje do nagrody "Perła 2008"
Szczupak faszerowany pod auszpikiem Dorota Rakowska, Zajazd Rado w Orzyszu

Podpłomyk, Grzegorz Winiarek, Zajazd Tusinek



Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

część gastronomiczna
I miejsce zajęła - Firma gastronomiczna "Krys - Stan" s.c. Krystyna i Stanisław Dziodko

Za zupę rybną z węgorza i sakiewki z sarniny z grzybami leśnymi



II miejsce zajęła - Zajazd "Tusinek" Grzegorz Winiarek

Za zupę grzybową z leśnych grzybów i ołatki ziemniaczane z żurawiną



III miejsce zajęła - Gospodarstwo agroturystyczne "Siedlisko na półwyspie" Marianna Koss

za zupę grzybową Marianny krokiety ze szczupaka po mazursku



Wyróżnienie

Agrint sp z o.o., Alicja Eidtner

Za zupę czarninę i kaczkę w kapuście



Nominacje do nagrody "Perła 2008"



- Zupa rybna z węgorza - Firma gastronomiczna "Krys - Stan" s.c. Krystyna i Stanisław Dziodko

- Krokiety ze szczupaka po mazursku - Gospodarstwo agroturystyczne "Siedlisko na półwyspie" Marianna Koss

- Zupa chlebowa - Dom gościnny "Leśna Ostoja" Teresa Kapturkiewicz



Uwaga! To jest archiwalny artykuł. Może zawierać niaktualne informacje.