Zmieniamy przyzwyczajenia: segreguj BIO-warto!

2023-09-26 14:27:36(ost. akt: 2023-09-26 14:29:14)   Artykuł sponsorowany

Autor zdjęcia: Urząd Miasta w Olsztynie

Większość opakowań, które kupujemy można ponownie wykorzystać. Odpowiednio posegregowane stają się wartościowym surowcem. Tak właśnie jest w przypadku odpadów biodegradowalnych – wrzucone luzem do pojemnika mogą być ponownie wykorzystane w postaci nawozu lub energii!
Czym są odpady BIO i jak je wyrzucać?
Najprościej mówiąc są to odpady, które ulegają biodegradacji, czyli rozkładowi. Ten rodzaj odpadów powinien trafić do brązowego pojemnika. Co ważne, należy je wyrzucać luzem – bez worka. Dlaczego to tak ważne? Ponieważ nawet odpowiednio posegregowane i oddzielone w naszych kuchniach odpady, wrzucone do pojemnika w plastikowym worku zaliczone zostają do odpadów zmieszanych.
Do bioodpadów zalicza się: odpady z owoców i warzyw (obierki), gałęzie drzew, skoszoną trawę, liście, kwiaty, resztki jedzenia, fusy po kawie.

Jakich śmieci nie wrzucamy do brązowego pojemnika?
Często zdarza się, że do odpadów BIO trafiają kości i mięso z posiłków, olej jadalny czy nawet odchody zwierzęce. Te odpady zaburzają proces kompostowania i nie powinny trafić do odpadów BIO, a do odpadów zmieszanych. Ponadto do pojemnika BIO nie wrzucamy: węgla kamiennego, impregnowanego drewna, płyt wiórowych, ziemi, kamieni i lekarstw.

Odpady BIO to nawóz i energia
Prawidłowo posegregowane odpady, które wrzucimy bez worka można ponownie wykorzystać. Trafiają do kompostowni, gdzie przetwarza się je na żyzny nawóz, szeroko wykorzystywany w rolnictwie. Szansą na wytwarzanie energii z odpadów biodegradowalnych daje budowa Instalacji Termicznego Przekształcania Odpadów (ITPO). Dzięki tej inwestycji odpady, które uzbieramy w naszych gospodarstwach zostaną wykorzystane np. do ogrzania mieszkań i zapewnią mieszkańcom bezpieczeństwo energetyczne.

400 kg odpadów w ciągu roku
Szacuje się, że jeden mieszkaniec w ciągu roku produkuje aż 400 kg odpadów. To bardzo dużo, patrząc na to, jak rozległe są osiedla, na których żyjemy. Dlatego pamiętajmy, że recykling zaczyna się już w naszej kuchni. Prawidłowa selekcja odpadów pozwala na ponowne wykorzystanie wielu odpadów. Ograniczając ilość śmieci, które produkujemy mamy pozytywny wpływ na środowisko, ale także zmniejszamy koszty przetwarzania odpadów.