VIII edycja Konkursu Kulinarnego „Bitwy Regionów” w Piszu
2023-06-21 13:03:11(ost. akt: 2023-06-21 13:36:34)
Smaki regionów, dawne receptury i wyjątkowe potrawy przygotowywane z pasją i sercem. To wszystko podczas VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”.
Już 25 czerwca 2023 r. w Piszu na Stadionie przy Starostwie Powiatowym o godz. 16:00 odbędzie się Piknik z PRODUKTEM POLSKIM, któremu będą towarzyszyły zmagania Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów gołdapskiego i węgorzewskiego.
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich (KGW) przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Wydarzenie cieszy się ogromną popularnością, dlatego od ubiegłego roku jego formuła została poszerzona o eliminacje na poziomie powiatów, aby wszystkie chętne KGW miały okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne.
Celem konkursu „Bitwa Regionów” jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
W bieżącym roku do konkursu zgłosiły się 3524 KGW z całej Polski, z czego 133 koła reprezentują województwo warmińsko-mazurskie.
Konkurs będzie przebiegać w trzech etapach:
Etap I – eliminacje powiatowe na Warmii i Mazurach podczas 12 wydarzeń, które potrwają do końca lipca;
Etap II – KGW, które zajmą 1. miejsce w etapie powiatowym, zostaną zaproszone do udziału w półfinałach wojewódzkich, które odbędą się w sierpniu lub wrześniu;
Etap III – 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1. miejsce w II etapie konkursu, zakwalifikują się do finału ogólnopolskiego. Finał zaplanowany jest w październiku.
Koła Gospodyń Wiejskich z Warmii i Mazur mają bogatą historię sukcesów w ”Bitwie Regionów”. W V edycji konkursu KGW „Luba” w Lubajnach za potrawę „Luba mazurska czyli rolada ziemniaczana z sosem kurkowym” zajęło III miejsce w finale ogólnopolskim a rok później podczas finału VI edycji KGW w Durągu zajęło zaszczytne pierwsze miejsce i nagrodę główną za „Dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach”.
Konkurs organizowany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji, Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez