Soczysty schab w mlecznej marynacie: rarytas z przepisu babci. Spróbuj!

2022-10-25 09:53:43(ost. akt: 2022-10-25 09:54:16)   Artykuł sponsorowany
Schab to chude oraz zdrowe mięso z wieprzowiny. Zawiera ono dużą ilość białka oraz mało tłuszczu. Dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Dziś niezwykle modne są roladki, suszony schab lub mięso gotowane metodą sous vide. Gdy na stole pojawia się kotlet schabowy według przepisu babci, nowoczesna kuchnia odchodzi w zapomnienie. Przyjrzyjmy się, jak zrobić mleczną marynatę do schabu, która sprawi, że mięso będzie soczyste oraz wyjątkowo smaczne!
Promocja na schab – nowoczesne gotowanie czy sprawdzone przepisy babci
Jeszcze kilka lat temu schab był najdroższym kawałkiem mięsa wieprzowego. Dziś jego cena w porównaniu do karkówki, żeberek czy golonki jest znacznie niższa. Schab w promocji to doskonała okazja na tanie zakupy oraz przepyszny obiad. Możemy upiec go w soli. Tak przygotowane mięso sprawdzi się jako dodatek do obiadu. To także smaczna, soczysta, domowa wędlina do chleba. Równie dużą popularnością cieszy się schab gotowany dwa razy po pięć minut. A może jednak sprawdzone przepisy babci? Jeśli tak, to które?
Jak zrobić mleczną marynatę do schabu?
Główne składniki na marynatę to mleko oraz starta na drobnej tarce cebula. Marynując kotlety schabowe, nie musimy dodawać do mleka soli. Mięso przyprawiamy przed panierowaniem. Przygotowując marynatę na pieczony schab, oprócz startej cebuli, powinniśmy dodać drobno posiekany czosnek, łyżeczkę soli, łyżeczkę musztardy, ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. Mięso całkowicie zanurzone w zalewie odstawiamy na 12-24 godziny w chłodne miejsce. Po upieczeniu będzie ono soczyste, delikatne oraz dobrze przyprawione (także w środku).

Obrazek w tresci

Przepis na smaczne schabowe w chrupiącej panierce
Co zrobić, żeby schabowy był soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz? Nasze babcie znały sekret dobrego schabowego. Odpowiednio rozbite kawałki mięsa marynowały one w mleku ze startą cebulą i odkładały na noc w chłodne miejsce. Co użyć do panierowania schabowego? Obecnie używamy płatków kukurydzianych lub owsianych, wiórków kokosowych oraz gotowej panierki. Tymczasem młodsze pokolenie do dziś sięga po tartą bułkę. W dawniejszych czasach nie marnowało się jedzenia. Nasze babcie i mamy dokładnie wiedziały, co zrobić ze starych bułek. Dziś wydaje nam się, że ratując jedzenie przed wyrzuceniem, tworzymy nowe trendy. Tymczasem kilka dekad temu każdy był zero waste. 

Obrazek w tresci

Soczysty schab pieczony w piekarniku
Podobnie, jak z mięsem na kotlety schabowe, postępujemy, chcąc zamarynować duży kawałek schabu do pieczenia. Kawałek schabu wkładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso nacieramy ulubionymi przyprawami. Mogą to być chili lub świeże zioła tj. lubczyk, pietruszka, koperek czy majeranek. Następnie schab pieczemy w temperaturze 200 stopni. Na kilogram mięsa potrzebujemy sześćdziesiąt minut. Schab ważący 1,5 kilograma pieczemy 90 minut.
Pieczeń ze schabu oraz kotlety marynowane w mleku doskonale nadają się do obiadu. Możemy z nimi zrobić przepyszne oraz pożywne kanapki do pracy. Wystarczy świeże pieczywo, masło, warzywa tj. ogórek lub pomidor oraz odrobina majonezu. Nowe gazetki promocyjne w Gazetkowo.pl z ofertami wielu sklepów spożywczych zachęcają do gotowania. Podczas przygotowywania posiłków wskazana jest różnorodność. Nowoczesne dania z mięsa powinny przeplatać się z tradycyjnymi daniami takimi jak chrupiący schabowy czy schab pieczony według przepisu babci.