Rybki zapewniły Straduniankom "Perłę" za najlepszą potrawę

2022-09-26 10:54:40(ost. akt: 2022-09-26 17:37:37)
Stradunianki zdobyły Perłę 2022 za najlepszą potrawę; Poznań IX 22 r.

Stradunianki zdobyły Perłę 2022 za najlepszą potrawę; Poznań IX 22 r.

Autor zdjęcia: KGW Stradunianki/FB

Koło Gospodyń Wiejskich "Stradunianki" zachwyciło jury w finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” i sięgnęło po tegoroczną "Perłę" za najlepszą potrawę.
Wcześniej „Stradunianki” świetnie zaprezentowały się w regionalnym finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, gdzie zdobyły aż dwie pierwsze nagrody oraz wyróżnienie. Dzięki temu awansowały do poznańskiego finału, gdzie również zaprezentowały się z bardzo dobrej strony i zdobyły Perłę 2022 za "NAJLEPSZĄ POTRAWĘ". Stradunianki wygrały dzięki szczupakowi faszerowanemu zieleniną i frytce z okonia.

Przepięknie dziękujemy WSZYSTKIM KTÓRZY NAM POMOGLI W NASZEJ WYPRAWIE, delegacji z Urzędu Marszałkowskiemu z Olsztyna również dziękuję! Jesteście najlepsi!!! — czytamy na FB "Stradunianek", które już w ten weekend pojadą do Warszawy na festiwal "Polska od Kuchni".



Celem rozgrywanego od ponad 20 lat konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest promocja żywności tradycyjnej, właściwej dla regionu. Konkurs pozwala także gromadzić wiedzę o lokalnych, unikalnych potrawach oraz żywności naturalnej. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

„Stradunianki” to prężnie działające koło gospodyń wiejskich zawiązane w 2018 roku. Jego członkowie to trzy pokolenia – od babć, mam, aż po dzieci. Koło liczy 34 osoby, w tym 4 panów. Głównym celem „Stradunianek” jest dbałość o tradycję. Swoją działalność koło opiera na pracy na rzecz społeczeństwa lokalnego poprzez kultywowanie dziedzictwa, w tym m.in. tradycji kulinarnych, rękodzieła ludowego oraz pielęgnowanie wybranych form folkloru wiejskiego.