Konkurs "Smaki wsi" rozstrzygnięty. Sernik królewski nagrodzony Złotą Patelnią

2022-06-01 12:00:00(ost. akt: 2022-06-01 12:59:05)

Autor zdjęcia: archiwum Organizatora

Ogólnopolski Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Smaki wsi” organizowany przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie został rozstrzygnięty.
Do tegorocznej, dziesiątej już edycji zgłosiło się 25 drużyn ze szkół z całej Polski. Tematem konkursu były "Staropolskie słodkie desery na polskim stole". W skład komisji wchodziły kulinarne autorytety: Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni programu Master Chef Polska 2020, Grzegorz Ciosek, nauczyciel szkoleniowiec w branży gastronomicznej, Dariusz Baryga, szef kuchni w Tawernie DeZeTa w Wilkasach oraz Ireneusz Koniuszek, szef kuchni z Hotelu Zamek w Rynie.

Konkurs będzie przebiegał w dwóch etapach. — W pierwszym etapie uczestnicy przysyłali zgłoszenia wraz z recepturą konkursowych deserów. Następnie przygotowywali je w swoich szkolnych pracowniach, potem uwiecznili na zdjęciach i przysyłali do oceny. Zdjęcia były oceniane przez uczestników konkursu oraz przez Jury, które dodatkowo analizowało receptury, na podstawie których przygotowano słodkie potrawy — mówi Halina Szeląg, koordynatorka konkursu ze szkoły w Karolewie.

Ostatecznie komisja zadecydowała o następującym podziale nagród:

I miejsce - Złotą Patelnię - otrzymała drużyna z ZSCKR w Lututowie za sernik królewski po dekonstrukcji z cytrusowym „koglem moglem” i karmelową taflą.

Obrazek w tresci

II miejsce - Srebrną Patelnię - otrzymała drużyna z ZSCKR w Nowym Targu za staropolski zefirek w nowoczesnej odsłonie.

Obrazek w tresci

III miejsce - Brązową Patelnię - otrzymała drużyna z ZSCKR w Brzostowie za staropolski deser arkas w nowej odsłonie.

Obrazek w tresci