Bank Żywności w Olsztynie uczy najmłodszych jak gotować, żeby nie marnować
2022-05-20 07:11:00(ost. akt: 2022-05-19 13:04:03)
Bank Żywności w Olsztynie już po raz kolejny zorganizował warsztaty dla najmłodszych podczas których bawił i uczył. Jak gotować, żeby nie marnować to przewodnie hasło projektu.
Ciasta, makarony, sosy, placki – to tylko kilka potraw, które przygotowali uczniowie podczas konkursowych zmagań. Rywalizacja była jednak tylko tłem i zwieńczeniem ponad dwuletniego projektu „Pomarańczowej Szkoły”. — W tym czasie zrealizowaliśmy wiele warsztatów dotyczących upowszechniania wiedzy z zakresu ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju — mówi Aleksandra Matias, edukatorka i dietetyk z Banku Żywności w Olsztynie. — Celem tych spotkań miało być kształtowanie właściwych zachowań prośrorodowiskowych.
Szkoły wzięły udział w pięciu różnych warsztatach:
— „Żeby EKO weszło w nawyk” – nawyki żywieniowe, ekologiczne odżywianie a ochrona środowiska.
— „Mądrze przechowuję-nie marnuję” – niemarnowanie żywności i ograniczanie ilości produkowanych odpadów żywieniowych,
— „100 sposobów na opakowania” – ograniczanie ilości generowanych odpadów opakowaniowych, nauka zasad segregacji odpadów,
— „Mikroświat, co w glebie piszczy” – wykorzystanie darów ziemi jako przykładu na odżywianie w zgodzie z naturą
— „Zero waste” – jak gotować, żeby nie marnować, czyli przygotowanie potraw z pożytkiem dla zdrowia, portfela i planety
— „Żeby EKO weszło w nawyk” – nawyki żywieniowe, ekologiczne odżywianie a ochrona środowiska.
— „Mądrze przechowuję-nie marnuję” – niemarnowanie żywności i ograniczanie ilości produkowanych odpadów żywieniowych,
— „100 sposobów na opakowania” – ograniczanie ilości generowanych odpadów opakowaniowych, nauka zasad segregacji odpadów,
— „Mikroświat, co w glebie piszczy” – wykorzystanie darów ziemi jako przykładu na odżywianie w zgodzie z naturą
— „Zero waste” – jak gotować, żeby nie marnować, czyli przygotowanie potraw z pożytkiem dla zdrowia, portfela i planety
Oprócz licznych warsztatów dzieci miały okazję zrealizować akcje społeczne – dotyczące wybranego święta ekologicznego i Światowego Dnia Żywności. Działania te odbywały się na terenie miejscowości szkół objętych projektem, co pozwoliło upowszechnić problemy i wyzwania współczesnego świata w kontekście ekologii.
Podsumowaniem „Pomarańczowej Szkoły” był konkurs kulinarny. Do Banku Żywności w Olsztynie przyjechało siedem szkół z Olsztyna, Barczewa, Tuławek, Słup, Szczuczyna i Grajewa.
— Warsztaty kulinarne w takiej formie, to fantastyczny pomysł — mówi Edyta Skrodzka, pedagog ze Szkoły Podstawowej w Szczuczynie. — Dla dzieci to nie tylko okazja do wyrwania się z ławek, ale praktyczna forma nauki gotowania.
— Warsztaty kulinarne w takiej formie, to fantastyczny pomysł — mówi Edyta Skrodzka, pedagog ze Szkoły Podstawowej w Szczuczynie. — Dla dzieci to nie tylko okazja do wyrwania się z ławek, ale praktyczna forma nauki gotowania.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez