Tort piernikowy według przepisu KGW Jędrychowianki z Jędrychowa

2021-12-23 14:38:55(ost. akt: 2021-12-23 14:52:55)

Autor zdjęcia: KGW Jędrychowianki

Szukacie pomysłu na ciasto świąteczne? Polecamy tort piernikowy od Koła Gospodyń Wiejskich z Jędrychowa (gmina Kisielice).

Tort piernikowy według przepisu KGW Jędrychowianki z Jędrychowa


Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki sody
1 słoik dżemu śliwkowego
1 szklanka mleka
Krem:
5 jaj
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 łyżki spirytusu
2 kostki masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować razem ma gładką masę, przełożyć do tortownicy 20 cm i piec do suchego patyczka około 50 minut w 170 stopniach. Ciasto wystudzić, górkę ciasta ściąć, przekroić na 3 blaty.
Krem: Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze. Gdy zgęstnieją, zdjąć z ognia i ubijać do ostygnięcia. Masło utrzeć do białości i cienkim strumykiem, wciąż ubijając, wlać masę jajeczną, na koniec dodać spirytus. Kremem przełożyć blaty tortu, posmarować wierzch i boki, zostawiając trochę na dekorację, do której zostały wykorzystane wafle rożki do lodów, przycięte na odpowiednią wysokość, wykończone kremem zabarwionym na zielono Te na boku tortu to ich połówki wciśnięte i wówczas wykończone kremem.







oprac. eka
ilawa@gazetaolsztynska.pl