Przepis na ciasto mandarynkowe od KGW Rumienica
2021-12-23 09:05:14(ost. akt: 2021-12-23 10:20:56)
To kolejny pomysł na danie świąteczne, który otrzymaliśmy od Koła Gospodyń Wiejskich, tym razem z Rumienicy w gminie Lubawa. Życzymy smacznego!
Ciasto mandarynkowe według KGW Rumienica
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki
30 dag cukru
1 kostka margaryny
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 puszka mandarynek w syropie
szczypta soli
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mandarynki osączyć na sitku, syrop zachować. Miękką kostkę margaryny utrzeć na puszystą masę z 25 dag cukru, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku (kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiać przez sito. Dodawać po łyżce do masy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzony placek można posypać cukrem pudrem.
Mandarynki osączyć na sitku, syrop zachować. Miękką kostkę margaryny utrzeć na puszystą masę z 25 dag cukru, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku (kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiać przez sito. Dodawać po łyżce do masy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzony placek można posypać cukrem pudrem.
oprac. eka
ilawa@gazetaolsztynska.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez