TRADYCJE || Co smacznego przygotować na święta? A może piernik według KGW Merynos?
2021-12-21 09:48:05(ost. akt: 2021-12-21 10:20:54)
Podsuwamy Wam, Drodzy Czytelnicy, gotowe pomysły na dania, które można postawić na bożonarodzeniowym stole. Otrzymaliśmy je od Kół Gospodyń Wiejskich z naszego terenu, za co serdecznie dziękujemy! Zaczynamy od ciasta KGW Merynos.
Piernik świąteczny w wersji KGW Merynos z Olbrachtówka w gminie Susz
Składniki:
2,5 kostki masła/margaryny
3 szklanek cukru
8 łyżek miodu
3 łyżeczki przyprawy korzennej
4 łyżeczki cynamonu
8 łyżek kakao
8 łyżeczek sody
1 litr mleka
8 jajek
8-9 szklanek mąki
Sposób przygotowania:
W garnku roztopić masło z cukrem. Następnie dodać miód, przyprawy, kakao. Zamieszać. Lekko ostudzić, dodać sodę, mleko i roztrzepane jaja. Wszystko wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę i dobrze wymieszać. Porcja na 4 keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku 45-50 min., aż patyczek będzie suchy. Po wystygnięciu przeciąć na pół i przełożyć marmoladą. Polewa według uznania.
oprac. eka
ilawa@gazetaolsztynska.pl
2,5 kostki masła/margaryny
3 szklanek cukru
8 łyżek miodu
3 łyżeczki przyprawy korzennej
4 łyżeczki cynamonu
8 łyżek kakao
8 łyżeczek sody
1 litr mleka
8 jajek
8-9 szklanek mąki
Sposób przygotowania:
W garnku roztopić masło z cukrem. Następnie dodać miód, przyprawy, kakao. Zamieszać. Lekko ostudzić, dodać sodę, mleko i roztrzepane jaja. Wszystko wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę i dobrze wymieszać. Porcja na 4 keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku 45-50 min., aż patyczek będzie suchy. Po wystygnięciu przeciąć na pół i przełożyć marmoladą. Polewa według uznania.
oprac. eka
ilawa@gazetaolsztynska.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez