Krowa ze skrzydłem. Brzmi dziwnie, ale smakuje...

2021-08-31 14:07:51(ost. akt: 2021-09-02 11:29:38)

Autor zdjęcia: Pixabay

Kiedy zadzwoniłam do marketu, sugerując błąd w druku ulotki, usłyszałam w odpowiedzi, że skrzydło wołowe jest elementem kulinarnym krowy. Zdziwiłam się. Od kiedy krowa ma skrzydła i wykorzystuje się je w bitkach wołowych? — pyta nasza Czytelniczka.
W ulotce jednego z giżyckich marketów pojawiła się informacja o skrzydle wołowym bez kości w cenie 24,99 zł za kilogram. Obok tejże wiadomości umieszczono przepis na bitki wołowe w sosie śliwkowo-pomidorowym z wykorzystaniem skrzydła. Zaskoczyło to naszą Czytelniczkę, która sadząc, że został popełniony błąd w druku ulotki, powiadomiła o swoim podejrzeniu pracowników marketu.

— Nie jestem zawodowym kucharzem, ale pierwszy raz spotkałam się z mięsem wołowym o nazwie skrzydło wołowe — mówi pani Bronisława z Giżycka. — Pewnie to jakiś błąd. W markecie twierdzą, że wszystko jest w porządku. Pracownica poinformowała mnie, że ma krowę na obrazku przed sobą i zwierzę ma skrzydło. Zdziwiło mnie to. A co jeśli dzieci dowiedzą się, że krowa ma skrzydła?

Zgłębiliśmy temat, a właściwie rozebraliśmy na czynniki pierwsze. Sprawdziliśmy, jak wygląda podział tuszy wołowej krowy. Okazało się, że krowa ma skrzydło. Brzmi dziwnie, ale wygląda dobrze. Znajduje się ono tuż pod polędwicą, sąsiaduje z łatą i zrazową. Skrzydło wołowe jest jednym z elementów udźca wołowego. Choć nie jest tak popularne jak polędwica wołowa czy rostbef, to mięso skrzydła wykorzystuje się do wielu potraw z wołowiny.


— Skrzydło wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, małą ilością tłuszczu — wyjaśnia szef kuchni jeden z giżyckich restauracji. — Jest to mięso niskokaloryczne o dość grubych włóknach mięśniowych, dlatego najlepiej nadaje się do długiego gotowania, duszenia, pieczenia lub do przygotowania tatara. Skrzydło wykorzystuje się do przygotowania steków, zrazów, kotletów panierowanych, pulpetów, klopsów, gołąbków i hamburgerów. Nie poleca się skrzydła wołowego do krótkiego smażenia.

Tak więc krowa ma skrzydło, można je jeść i wiedza ta z pewnością nie zakłóci rozwoju dziecka, a niejedną osobę, w tym również panią Bronisławę, może nawet zaskoczyć smak potrawy przyrządzonej z krowiego skrzydła. Warto spróbować.

rs




Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. zasx #3074312 2 wrz 2021 09:27

    Nie wierzę... Po prostu nie wierzę. Jeśli pani czytelniczka jest niedouczona, to nie znaczy, że powinna ogłaszać to światu. Rozumiem, że wołowina nie jest jakoś mocno popularna w Polsce, ale w czasach, w których prawie każdy nosi internet w kieszeni tak ciężko było sprawdzić?

    odpowiedz na ten komentarz

  2. Stary dziad #3074274 1 wrz 2021 18:43

    Pytanie nie brzmi czy krowa ma skrzydło ale czy GO ma honor i odwagę? Sami umieściliście artykuł o "wulgarnych banerach" przeciw PiS i sami się ocenzurowaliście szybko go usuwając. I wy się nazywacie dziennikarzami? Właśnie kończę czytać xiążkę o dwóch dziennikarzach szwedzkich, którzy przesiedzieli 14 miesięcy w etiopskim więzieni bo chcieli napisać krytyczny wobec Etiopii reportaż. Nie zlękli się i w końcu napisali prawdę. A wy czego się boicie?

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)