Promowali Kętrzyn na Święcie Gęsi

2021-07-22 15:00:00(ost. akt: 2021-07-22 15:35:48)

Autor zdjęcia: Miasto Kętrzyn

Niedzielne gotowanie samorządowców odbyło się 18 lipca w Iławie. Ogólnopolskie Święto Gęsi jest imprezą cykliczną organizowaną po raz siedemnasty. Wydarzenie ma charakter ogólnopolski i corocznie odwiedza ją około 8 tysięcy osób.
Kętrzyn podczas gotowania reprezentował Maciej Wróbel - zastępca burmistrza, który pod okiem Aleksandry Juszkiewicz - Master Chef TVN - przygotował krupnik na gęsinie. Nie zabrakło także stoiska naszego malowniczego miasta. Kętrzyńskim majonezem, piernikiem oraz miodami z pasieki „Bartnik Mazurski” zachwycił się sam Karol Okrasa, który odwiedził stoisko jako pierwszy. Zainteresowanie Kętrzynem wśród mieszkańców Iławy oraz przybyłych turystów było ogromne.

Obrazek w tresci

- Cieszymy się, że tak wiele osób dobrze mówi o Kętrzynie i jego walorach turystycznych. Dla wielu kojarzy się przede wszystkim z zamkiem krzyżackim lub … majonezem – mówi Maciej Wróbel. - Wśród odwiedzających nasze stoisko byli też tacy, którzy jeszcze do Kętrzyna nie dotarli. Książki, mapy oraz foldery informacyjne cieszyły się naprawdę dużym zainteresowaniem. To świetna promocja miasta, która kosztowała nas tylko dojazd i czas. Wiele osób widząc nas deklarowała, że z wielką przyjemnością odwiedzi Kętrzyn, bo dobrze im się kojarzy – dodaje.

Podczas imprezy odbyły się liczne konkursy kulinarne z degustacją gęsiny, tradycyjne Gry w Gęś, konkursy dla najmłodszych oraz występy zespołów muzycznych. Całość poprowadził znany wszystkim Karol Okrasa, a w zmaganiach kulinarnych samorządowcom pomagali Dariusz Struciński - szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Mariusz Gachewicz - szef kuchni Hotelu Zamek Gniew i Aleksandra Juszkiewicz - zwyciężczyni programu Master Chef.

Organizatorem było Iławskie Stowarzyszenie Producentów Drobiu.
Miasto Kętrzyn