Branża gastronomiczna ma problem z pracownikami? Nie w Olsztynie

2021-05-14 07:30:44(ost. akt: 2021-05-13 18:56:51)
Wiele olsztyńskich lokali nie narzeka na problemy kadrowe. W planach jest też zatrudnienie

Wiele olsztyńskich lokali nie narzeka na problemy kadrowe. W planach jest też zatrudnienie

Autor zdjęcia: Zbigniew Woźniak

Od 15 maja wracają ogródki w restauracjach. Czekają zarówno klienci, jak i przedsiębiorcy. Ale podobno nie czekają pracownicy branży gastronomicznej, którzy nie chcą wracać do zawodu. W Olsztynie nie jest jeszcze tak źle.
I chociaż powrót działalność branży gastronomicznej oznacza działanie w reżimie sanitarnym, to i tak oznacza pewien powrót do normalności. Klienci już zacierają ręce na myśl o przyjemnym — zwłaszcza latem — przesiadywaniu w ogródkach przy restauracjach. Problem w tym, że wielu właścicieli lokali gastronomicznych nie może znaleźć pracowników. Przynajmniej w innych częściach kraju.

Obostrzenia wymusiły na nich wcześniej ograniczenie działalności do praktycznego minimum, bo przecież można było serwować tylko dania na wynos, a kluby i puby nie miały ...

Zostało jeszcze 85% treści artykułu.

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Tak prawda #3066395 14 maj 2021 08:21

    Teraz mają efekt tego jak kasę wzięli na pracownika i kopa w cztery litery dali. A inne zakłady zatrudniły ludzi bez problemu i umowy normalne dostali. Mój zaklad przyjął 6 osób z gastro. I mówią że nie wrócą do gastro.

    Ocena komentarza: warty uwagi (12) odpowiedz na ten komentarz