Branża gastronomiczna ma problem z pracownikami? Nie w Olsztynie
2021-05-14 07:30:44(ost. akt: 2021-05-13 18:56:51)
Od 15 maja wracają ogródki w restauracjach. Czekają zarówno klienci, jak i przedsiębiorcy. Ale podobno nie czekają pracownicy branży gastronomicznej, którzy nie chcą wracać do zawodu. W Olsztynie nie jest jeszcze tak źle.
I chociaż powrót działalność branży gastronomicznej oznacza działanie w reżimie sanitarnym, to i tak oznacza pewien powrót do normalności. Klienci już zacierają ręce na myśl o przyjemnym — zwłaszcza latem — przesiadywaniu w ogródkach przy restauracjach. Problem w tym, że wielu właścicieli lokali gastronomicznych nie może znaleźć pracowników. Przynajmniej w innych częściach kraju.
Obostrzenia wymusiły na nich wcześniej ograniczenie działalności do praktycznego minimum, bo przecież można było serwować tylko dania na wynos, a kluby i puby nie miały ...
Ten artykuł ukazał się w papierowym wydaniu Gazety Olsztyńskiej.
Dlatego na gazetaolsztynska.pl jest dostępny tylko dla prenumeratorów naszego elektronicznego wydania.
Jak je otrzymać? To proste. Na początek kliknij tutaj:
kupgazete.pl
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Tak prawda #3066395 14 maj 2021 08:21
Teraz mają efekt tego jak kasę wzięli na pracownika i kopa w cztery litery dali. A inne zakłady zatrudniły ludzi bez problemu i umowy normalne dostali. Mój zaklad przyjął 6 osób z gastro. I mówią że nie wrócą do gastro.
Ocena komentarza: warty uwagi (12) odpowiedz na ten komentarz