W Olsztynie powstanie centrum badawcze za ponad 100 milionów

2021-04-16 10:22:48(ost. akt: 2021-04-16 10:10:40)

Autor zdjęcia: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie

Współpraca Polskiej Akademii Nauk z Urzędem Marszałkowskim doprowadziła do powstania największej inwestycji w infrastrukturę badawczą w regionie. Efektem tego działania będzie Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia.
Głównym celem powstania centrum badawczego będzie wzmocnienie potencjału Instytutu PAN. Budynek będzie wyposażony w nowoczesne laboratoria, w których będą prowadzone kompleksowe badania, ze szczególnym naciskiem na specjalizację regionu.

Projekt "Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia" zakłada, że budynek będzie podzielony na część niegospodarczą (administracyjno-biurową) zabezpieczającą potrzeby Instytutu oraz część gospodarczą obejmującą laboratoria usługowe tzw. core facilites, świadczące usługi badawcze podmiotom zewnętrznym na komercyjnych warunkach — mówi Katarzyna Capłap, kierownik projektu. — Będzie on realizowany w formule "zaprojektuj-wybuduj". 19 marca została podpisana umowa z firmą Budimex SA. Zostały już podjęte prace projektowe, które potrwają około 7 miesięcy. Potem rozpocznie się realizacja inwestycji.

Całkowita wartość projektu to 113,5 mln zł, z czego 94,5 to dofinansowanie z Urzędu Marszałkowskiego. Cały projekt ma być wykonany do 2023 roku. Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia powstanie przy ul. Trylińskiego, w sąsiedztwie Olsztyńskiego Parku Naukowo-Technologicznego.

— W Centrum będą prowadzone badania naukowe zbieżne z inteligentnymi specjalizacjami regionu: żywność wysokiej jakości i ekonomia wody oraz transfer wiedzy do przedsiębiorstw z sektorów biotechnologia, przemysł spożywczy (produkcja zwierzęca i żywność prozdrowotna), sektor paszowy, a także usługi weterynaryjne. Dzięki badaniom prowadzonym przez Instytut wiedza społeczeństwa m.in. na temat chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość czy alergia, będzie zdecydowanie lepsza — podsumowuje Katarzyna Capłap.

Szacuje się, że w Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia będzie miejscem pracy dla 200 osób, w tym 75 pracowników naukowych.

kg