Czek dla najlepszej absolwentki

2021-01-08 07:03:42(ost. akt: 2021-01-08 07:09:45)
Aleksandra Purkiewicz najlepsza absolwentka Wydziału Nauki o Żywności UWM

Aleksandra Purkiewicz najlepsza absolwentka Wydziału Nauki o Żywności UWM

Autor zdjęcia: uwm.edu.pl

Laureatką i zdobywczynią czeku na 5 tys. euro została Aleksandra Purkiewicz ze średnią studiów powyżej 4,5. To nagroda firmy Tetra Pak przeznaczona dla najlepszego absolwenta Wydziału Nauki o Żywności UWM.
Firma Tetra Pak od ponad 20 lat nagradza najlepszych absolwentów Wydziału Nauki o Żywności. Kapituła nagrody ocenia nie tylko średnią ocen ze studiów i egzaminów dyplomowych, ale również aktywność naukową kandydatów, realizację praktyk, uczestnictwo w stażach naukowych, znajomość języka obcego. Celem jest uhonorowanie najlepszych z najlepszych.

W tym roku o nagrodę ubiegało się 3 kandydatów: Aleksandra Purkiewicz, Bogumił Kochański i Patryk Wiśniewski. Wszyscy legitymowali się średnią ocen powyżej 4,5. Dwoje z nich zdecydowało się kontynuować studia w Szkole Doktorskiej UWM.

Laureaci nagrody Tetra Pak, absolwenci Wydziału Nauki o Żywności UWM, z dziekan prof. dr hab. Małgorzatą Darewicz i przedstawicielem firmy Tetra Pak dr. Jackiem Świgoniem

Decyzją kapituły nagroda główna – czek w wysokości 5 tys. euro – trafiła do rąk Aleksandry Purkiewicz. Nagrodę i list gratulacyjny odebrała z rąk dr. Jacka Świgonia, dyrektora sprzedaży, również absolwenta Wydziału Nauki o Żywności. Pozostali kandydaci otrzymali nagrody rzeczowe.

Aleksandra Purkiewicz uzyskała nie tylko znakomite oceny na studiach, ale również aktywnie działa w Kole Naukowym Przetwórstwa Surowców Roślinnych oraz przewodniczy Kołu Naukowemu Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej. Jest pomysłodawczynią I Dni Świadomości Żywieniowej na UWM. Ma na koncie kilka publikacji naukowych. Kontynuuje naukę w Szkole Doktorskiej UWM. Zajmuje się badaniem żywności dla niemowląt z naciskiem na mleko kobiece w Katedrze Towaroznawstwa i Badań Żywności. Swoją przyszłość zawodową wiąże z UWM.
Bogumił Kochański z całości studiów uzyskał wynik 4,8. Aktywnie uczestniczył w pracach Koła Naukowego Technologów Mleczarstwa, pisząc artykuły i prezentując wyniki badań na konferencjach naukowych, był również zaangażowany w organizację olsztyńskiego festiwalu serów i twarogów.

Patryk Wiśniewski legitymuje się średnią ocen z całości studiów 4,67. Stypendysta rektora UWM. Aktywnie działał w Kole Naukowym Mikrobiologii Żywności oraz w Kole Naukowym Higieny Żywności i Toksykologii, gdzie przez 4 lata pełnił funkcję przewodniczącego. Słuchacz Szkoły Doktorskiej UWM w zakresie nauk rolniczych. Zajmuje się zagadnieniem chorobotwórczych patogenów w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem mleka i produktów mleczarskich. Laureat tegorocznej nagrody firmy Ecolab.

Kandydaci do nagrody Tetra Pak wyłaniani są w 2 etapach.

— Wytypowana trójka najlepszych absolwentów odbywa rozmowę kwalifikacyjną w języku angielskim w siedzibie firmy przed kapitułą nagrody. Ostateczna decyzja zapada w firmie. Jedną z pierwszych laureatek jest również pracująca na naszym wydziale prof. dr hab. inż. Sylwia Tarczyńska — informuje dziekan prof. dr hab. Małgorzata Darewicz.

Wręczenie nagrody odbyło się 18 grudnia i z konieczności, z powodu obostrzeń sanitarnych w obecności jedynie przedstawicieli władz Wydziału Nauki o Żywności.
W poprzednich tygodniach swoje nagrody wręczali przedstawiciele współpracujących z wydziałem firm Ecolab oraz Zentis.

Tetra Pak jest producentem wielomateriałowych opakowań kartonowych, wykorzystywanych w przemyśle spożywczym i mleczarskim do przechowywania żywności płynnej. Firma stawia na najnowsze technologie z zakresu inżynierii procesowej, pakowania i serwisu, pozwalające na utrzymanie najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności, wydajności operacyjnej i zrównoważonego rozwoju. Ważnym aspektem działalności jest dla Tetra Pak edukacja dotycząca świadomości ekologicznej konsumentów.

źródło: uwm.edu.pl, mah

Więcej informacji o naszym uniwersytecie: >>> kliknij tutaj.

Obrazek w tresci