Lokalne produkty – Jestem na tak!
2020-12-11 08:04:33(ost. akt: 2020-12-11 08:06:00)
Artykuł
sponsorowany
Lokalni producenci żywności to głównie małe, rodzinne firmy, które prowadzą sprzedaż dzięki osobistym kontaktom z klientami. to właśnie oni produkują Lokalne specjały, z których słynie nasz region.


Warto zauważyć, że często nie są oni w stanie sprzedawać swoich produktów w sieciach handlowych ze względu na ograniczoną wielkość produkcji w porównaniu z produkcją przemysłową. Problemem, z jakim obecnie muszą się mierzyć, jest trwająca pandemia. Rynek zbytu tych małych firm w ostatnim czasie zdecydowanie się skurczył, mniej jest miejsc sprzedaży, zupełnie załamała się współpraca z branżą hotelarską, która była ważnym odbiorcą tych niszowych produktów.
Nasz region wiele by stracił, gdyby ci producenci musieli zakończyć działalność, dlatego teraz jest dobry czas, aby to mieszkańcy poznali lokalne specjały i zaczęli się w nie zaopatrywać, do czego gorąco zachęca Samorząd Województwa.
Jedną z firm, która działa na naszym lokalnym rynku, jest Zakład Przetwórstwa Mięsne-go Gołogóra. To mały zakład, który szczyci się mięsnymi wyrobami wysokiej jakości. Zakład specjalizuje się w produkcji tradycyjnych wyrobów z mięsa wieprzowego, pozyskiwanego na Warmii od rodzimych producentów. — Ciągle jest niepewność, jakie będzie jutro — mówi Mariusz Jędrychowski, właściciel. — Bardzo się tego obawiamy. Muszę przyznać, że to dzięki osobom, które tu mieszkają i wiedzą, że nasz produkt jest naprawdę dobry, jeszcze istniejemy.
Grudzień to dobry czas na to, aby pomóc lokalnym rzemieślnikom. W naszym województwie mamy wielu świetnych małych producentów, którzy wytwarzają lokalne, unikatowe wyroby. War-to przyjrzeć się ofercie tych, zrzeszonych w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Członkami sieci są gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności i restauracje podkreślające swoje powiązania z regionem.
Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej żywności. Służyć ma w szczególności zwiększaniu współpracy pomiędzy producentami a restauracjami. Ważne jest również promowanie żywności, do której produkcji wykorzystywane są lokalne zasoby surowcowe. Sklepy i restauracje opatrzone logo Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oferują produkty i potrawy, które podtrzymują i rozpowszechniają kulinarne zwyczaje oraz propagują tradycyjną kulturę jedzenia.
Na stronie www.dzidzictwokulinarne.pl oraz na oficjalnym profilu na Facebooku: DziedzictwoKulinarneWMP znajdziecie lokalnych producentów żywności. Wielu z nich prowadzi sprzedaż wysyłkową, z wieloma można umówić się na dowóz. Można ich też znaleźć na lokalnych targowiskach oraz małych sklepach czy w miejscach sprzedaży w restauracjach.
Z godną polecenia inicjatywą wyszła restauracja Cudne Manowce z Olsztyna. — „Delikatesy Warmińskie” powstały na kanwie tego, że mamy kilkudziesięciu dostawców, z którymi współpracujemy na co dzień — mówi Tomasz Szmitkowski, właściciel restauracji. — Są to producenci wędlin, serów, ryb czy rolnicy produkujący warzywa i owoce. W związku z korona-wirusem i spadkiem sprzedaży w restauracji do około 20 proc. wpadliśmy na pomysł, że zrobimy delikatesy, w których będziemy sprzedawali produkty, których używaliśmy do tej pory do naszych dań. Na pewno jest to inicjatywa do zrobienia na szerszą skalę. W przyszłości, jak już nastanie normalność, chcemy ten pomysł rozwinąć i zrobić taki typowy sklep może na Starym Mieście.
— Na Warmii i Mazurach podejmowane są działania, które wspierają małych producentów żywności — mówi Gustaw Marek Brzezin, marszałek województwa warmińsko-mazurskiego. — Jako konsumenci i mieszkańcy sami też możemy im pomóc. Wystarczy, że podczas zakupów wybierzemy produkty lokalnego przedsiębiorcy. Wzbogacą one nasz jadłospis i jednocześnie pomogą ocalić nasze regionalne skarby.
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Lucy z nagórek #3020170 | 88.156.*.* 14 gru 2020 10:13
Dokładam swoją cegiełkę do tego reportażu, mimo, że jest on reklamą. Zakład Mięsny Gołogóra ma naprawdę bardzo dobre wędliny. Kupiłam ich zsiadłe mleko, jak stali z wyrobami na Nagórkach. Było bardzo smaczne.
Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz