Quantcast

środa, 27 stycznia 2021. Imieniny Anieli, Juliana, Przemysława

Świąteczny Jarmark Gazety Olsztyńskiej: pomysł na prezent

2020-12-11 07:18:51 (ost. akt: 2020-12-14 13:44:04)

Autor zdjęcia: archiwum prywatne

Przedstawiamy prezentacje kolejnych małych, lokalnych wytwórców z regionu, czyli „Świąteczny Jarmark Gazety Olsztyńskiej”. Niedługo święta, które będą inne niż poprzednie, dlatego prezenty też mogą być inne: nasze, regionalne.

NIETUZINKOWA BIŻUTERIA
Moja pracownia działa 11 lat... — mówi Emilia Brzostowska z Pisza. — Był to mój pomysł na życie, który przerodził się w pasję. Ręcznie wykonywana biżuteria poprzez unikalność zdobywa rosnącą popularność. Nie kojarzy się już z plastikowymi koralikami, lecz jest synonimem szlachetnych kruszców. Jeśli szukasz prezentu dla osoby, która uwielbia otaczać się nietuzinkowymi przedmiotami, a w życiu kieruje się wartościami i chętnie odnosi się do wszechobecnej symboliki, podaruj jej ręcznie robiony naszyjnik, kolczyki czy bransoletkę. Niekiedy wystarczy subtelne odniesienie do ulubionego symbolu, koloru czy kamienia. Obdarowując kogoś artystyczną biżuterią, pokazujesz, że dana osoba jest ci bliska i uważasz ją za wyjątkową. To pomysł na prezent dla dziewczyny, żony, córki, które chętnie noszą niepowtarzalną biżuterię.
Pracownia Biżuteria Brzostowska znajduje się w Piszu przy ul. Młodzieżowej 7 ; Fb - Biżuteria Brzostowska.
fot. archiwum prywatne

PACHNĄCE ŚWIECE
Wyroby hand made to poszukiwane przedmioty. Warto więc sięgnąć po nie, wybierając prezenty, a tym samym wesprzeć lokalnych twórców. Skusić się można na przykład na wyjątkowe świece molio candle Agnieszki Tekień z Giżycka.
— Przygodę ze świecami zaczęłam trzy lata temu — zdradza pani Agnieszka. — Zrodziła się z chęci tworzenia czegoś własnego, przelania swojej miłości do zapachów na produkt.
Agnieszka Tekień tworzy świece, które są wykonane w 100 procentach z naturalnego certyfikowanego wosku sojowego. Wosk ten jest biodegradowalny, nie wydziela czadu. Można śmiało zapalać molio candle przy dzieciach i zwierzętach, z zachowaniem odpowiednich środków ostrożności oczywiście.
— Przed świętami Bożego Narodzenia staram się wyjść naprzeciw oczekiwaniom klienta — podkreśla Agnieszka. — Tworzę świece w typowo świątecznych zapachach: mandarynka z pomarańczą i cynamonem, grzane wino, świąteczny poncz, jabłko z cynamonem, to tylko niektóre z zapachów w świątecznej ofercie.
Świece powstają w słoiczkach o różnych pojemnościach. Dostępne są również egzemplarze w puszce, czy krysztale. — Dla wielbicieli ceramicznych kominków tworzę woski z różnymi dodatkami na przykład suszonymi ziołami — dodaje mieszkanka Giżycka. — Do produkcji świec używam wysokiej klasy olejków zapachowych, jak i naturalnych olejków eterycznych.
W internecie: strona www.molio.pl, stacjonarnie wyroby pani Agnieszki dostępne są w Giżycku w sklepie zielarsko-medycznym Mięta, przy ul. Dąbrowskiego 2L.
zo

Agnieszki Tekień. swiece Gizycko

ZDROWIE W KUCHNI
— Mówi się, że jesteśmy tym, czym się karmimy. Zdarzało mi się, że szkoda mi było czasu i kilometrów, żeby się wybrać do rolnika po jaja, mąkę czy miód — mówi Adam Bala ze Stawigudy. — Bazar często był czynny nie w tych godzinach, w których akurat miałem czas. Dlatego otworzyłem sklep www.otulina.sklep.pl, który łączy to wszystko w jednym miejscu. Możesz zamówić on-line lub w inny sposób, odebrać osobiście lub poczekać na produkty w domu.
W sklepie znajdują się produkty prosto od producenta, tylko wybrane i dobrej jakości. Dziś już można kupić: świeży chleb, lokalne mąki nie tylko ekologiczne, żywe jadalne mikrowarzywa, kiszone brukselki, kalafiory, kim chi, kombuchę (napój z fermentowanej herbaty), naturalne czekolady, super jakościowo ekologiczne oleje, octy i miody - wszystko naturalne i świeże.
Kontakt: www.facebook.com/ootulina, Stawiguda, Sielska 5, tel. 605942541
Fot. archiwum prywatne

Adam Bala Stawiguda produkty regionalne

WIEJSKIE SMAKI EWY
To, co pani Ewa produkuje pod szyldem "Wiejskie Smaki Ewy" to uczta dla podniebienia. Wyroby produkowane są przy użyciu naturalnych produktów z naszego gospodarstwa.
— Oferowane od kilku lat przez nas produkty można było poznać i posmakować na lokalnych imprezach, jarmarkach, kiermaszach świątecznych i bezpośrednio w gospodarstwie — opowiada pani Ewa Kozłowska z Krzemieniewa w powiecie nowomiejskim.— Oferujemy chleb wiejski na zakwasie, przetwory mleczne: masło, twaróg, ser smażony, ser podpuszczkowy, przetwory owocowe kompoty, dżemy, soki, syrop.
A do obiadu — przetwory warzywne: ogórki konserwowe, dynia w occie, buraczki ćwikłowe, kapusta kiszona, sałatka warzywna, cukinia curry, zakwas buraczany. Zamówienia pod numerem tel. 506 913 072. Odbiór osobisty w gospodarstwie pod adresem: Ewa Kozłowska, Krzemieniewo 2 13-306 Kurzętnik, strona na Facebooku.


BLISKO NATURY
Rękodziełem zajmuję się od dawna, dzięki temu poznałam wspaniałych ludzi, połączonych pasją tworzenia — mówi Sabina Rau. — Z wykształcenia magister inżynier ochrony środowiska, ale zawodowo związana jestem od lat z branżą turystyczną, współpracuję również z Galerią Vita Warmia w Jezioranach. Staram się żyć w zgodzie z naturą, fascynuje mnie kultura Słowian.

Moje miejsce na Ziemi to urocza miejscowość Wipsowo, podolsztyńska wioska nad jeziorem, leżąca wśród lasów, pól z cudną warmińską przyrodą. Bliskość natury pozwala na złapanie oddechu, spojrzenie w siebie, odkrycie tego co w nas drzemie. To tutaj rodzą się pomysły moich dłoni, "plecio-dziergi ", dzieła ze sznurka, włóczki, szmatek i patyków. Tworzę to, co mi w duszy gra, a dłonie potrafią - makramy, warmińskie łapacze dobrych myśli, rękodzieło okolicznościowe.
Zapraszam na profil FB Kultowa Warmia.

Sabina Rau Wipsowo

Na stronie naszej gazety będziemy zamieszczać prezentacje tych, którzy do nas napiszą i którzy są właśnie takimi małymi, lokalnymi wytwórcami: pamiątek, prezentów, kosmetyków, jedzenia, ubrań... Informacja powinna zawierać do 1000 znaków, a tekst dotyczyć tego, czym się zajmujecie i co oferujecie. Możecie do informacji dodać: telefon, e-mail, adres strony www lub profilu w mediach społecznościowych, adres pocztowy i jedno zdjęcie.
Piszcie do nas: i.hrywna@gazetaolsztynska.pl


Polub nas na Facebooku: