Średniowieczna kuchnia w kętrzyńskiej baszcie
2020-10-06 14:10:43(ost. akt: 2020-10-06 12:14:44)
W najstarszym obiekcie miejskim Kętrzyna można podziwiać rekonstrukcję średniowiecznej kuchni. Naczynia, przybory kuchenne, a nawet używane dawniej przyprawy. Adaptacja baszty na potrzeby edukacyjne to kolejne zmiany w kętrzyńskim zamku.
W kętrzyńskim zamku oraz działającym w nim Muzeum im. Wojciecha Kętrzyńskiego dużo zmian! Koniec września to kolejny moment, który zapisze się w historii tego obiektu. 29 września do użytku oddano basztę usytuowaną w murach przy ul. Traugutta. To najstarszy obiekt miejski, który powstał w tym samym czasie, co warowne umocnienia w połowie XIV wieku, jeszcze przed budową zamku.
— Zanim powstała budowla warowna, musiały już być umocnienia. I ta baszta właśnie była takim umocnieniem — wyjaśnia Marta Wojciechowska, dyrektor Muzeum im. Wojciecha Kętrzyńskiego.
— Zanim powstała budowla warowna, musiały już być umocnienia. I ta baszta właśnie była takim umocnieniem — wyjaśnia Marta Wojciechowska, dyrektor Muzeum im. Wojciecha Kętrzyńskiego.
Baszta nie została zniszczona w czasie działań wojennych, ani po wkroczeniu w 1945 roku Armii Czerwonej.
— Jest to więc oryginalny średniowieczny obiekt i aż się prosił, żeby go udostępnić zwiedzającym i zaprezentować ekspozycję o tematyce średniowiecznej — kontynuuje Marta Wojciechowska.
— Jest to więc oryginalny średniowieczny obiekt i aż się prosił, żeby go udostępnić zwiedzającym i zaprezentować ekspozycję o tematyce średniowiecznej — kontynuuje Marta Wojciechowska.
Obiekt został przystosowany na cele ekspozycyjne przez pracowników muzeum, a koszt odnowy pokryto z budżetu tej instytucji. Dzięki temu baszta została zaadaptowana na działalność edukacyjną. Można w niej oglądać wystawę rekonstrukcyjną "W średniowiecznej kuchni". To autorska inicjatywa muzeum.
Na wystawie można oglądać m.in. odtworzone repliki naczyń, narzędzia i przybory kuchenne, a nawet używane niegdyś przyprawy...
Na wystawie można oglądać m.in. odtworzone repliki naczyń, narzędzia i przybory kuchenne, a nawet używane niegdyś przyprawy...
[...]
Czytaj e-wydanie
To tylko fragment artykułu. Cały przeczytasz we wtorkowym (6 października) wydaniu Gazety Olsztyńskiej
Aby go przeczytać kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez